Venezuela’ya ambargo korkunç sonuçlara yol açıyor

ABD yönetiminin Venezuela’ya yönelik ambargosu derinleşirken, 2017’nin başından beri bu ülkeden komşu Peru’ya 550 bin Venezuelalının ulaştığı bildirildi.

Peru’nun pasaportsuz bir şekilde ülkeye giriş imkanı tanıdıktan sonra göç akışı tırmandı. Yetkili makamlar Ekim ayı sonunda bu uygulamaya son verdi.

Peru’da göçmenlikle ilgili makamın müdürü Roxana del Águila, RPP radyosunda yaptığı açıklamada geçici oturum iznine dikkat çekerek, “550 bin dolayında Venezuelalı bu avantajdan faydalanabildi” dedi.

PTP olarak adlandırılan geçici oturum izni, ekonomik kriz ve kısıtlı imkanlarla karşı karşıya kalan yüzbinlerce Venezuelalının ülkelerinden kaçmasına imkan sağladı.

Peru hükümeti 31 Ekim’e kadar pasaportsuz giriş izni tanımıştı. Bu tarihten itibaren, gelenlerden pasaport istenecek.

Son günlerde kuzeydeki Tumbes sınır kapısından giriş yapanların sayısı arttı. Sadece 31 Ekim günü 6.708 kişinin giriş yaptığı açıklandı. Venezuelalılara verilen ikamet izinlerin bir yıllık süresi var. Bu belge ile sağlık ve eğitim gibi kamu hizmetlerinden de yaralanabiliyorlar. Göçmenlik kurumuna göre 125 bin Venezuelalıya geçici oturma izni verildi.

HER GÜN 5 BİN KİŞİ KAÇIYOR

Birleşmiş Milletler, Venezuela’daki bu göçü Latin Amerika’nın yakın tarihinin en kitlesel göçü olarak tanımlıyor.

Birlemiş Milletler’e göre2015 yılından bu yana siyasi ve ekonomik krizden dolayı 1.9 milyona yakın kişi Venezuela’yı terk etti. Her gün 5 bin dolayında kişi bu petrol zengini ülkeden kaçıyor.

ABD’DEN YENİ YAPTIRIMLAR

ABD’nin baskıları, yaptırımları, ABD destekli sağcı muhalefetin baskıları ve zenginlikleri ellerinde bulunduran elit tabaka, krizin derinleşmesine neden oluyor.

Washington yönetimi, 1 Kasım günü Venezuela’ya yönelik yeni yaptırımlar uyguladı. İmzalanan bir kararname ile Amerikan vatandaşlarının petrol ile bağlantılı olarak Venezuelalı kişi veya kurumlarla iş yapması yasaklandı.

ABD ile aynı çizgide hareket eden Arjantin, Kanada, Şili, Kolombiya, Paraguay ve Peru, Eylül ayı sonunda Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne bir mektup yazarak, Venezuelalı yetkililerin insanlığa karşı suçtan yargılanmasını istedi.

ANNELER ÇOCUKLARINI BIRAKMAK ZORUNDA KALIYOR

Ülkede var olan ekonomik kriz, yaptırımlar, baskılar ve darbe girişimleri ile derinleşti. Öngörülen resesyon yüzde 18. Hiper-enflasyon, gıda ve ilaç kıtlığı var.

Çok sayıda Venezuelalı anne de çocuklarını bırakmak zorunda kaldı. BBC’de yayınlanan bir programda, bıkkın düşmüş anneler, sokaklarda aç çocuklara dikkat çekildi.