Venezuela’ya karşı bölgesel askeri işbirliği sözleşmesi

ABD yönetimi, Venezuela’ya karşı Amerika kıtasında 10 ülkeyi bağlayan bölgesel askeri bir sözleşmeyi aktifleştirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Venezuela ordusunun Kolombiya ile olan sınırdaki hareketliliği, Venezuela topraklarındaki “illegal silahlı gruplar” ve “terörist grupların” varlığını gerekçe olarak gösterdi.

Pompeo, bu durumun Nicolas Maduro hükümetinin “sadece Venezuela halkı değil, aynı zamanda eylemleri ile Venezuela komşularının barış ve güvenliğini tehdit ettiğini” ileri sürdü.

Uzun süredir Venezuela’da asker darbeler planlamakla suçlanan ve kendisinin devlet başkanı ilan eden sağcı Juain Guaido’yu destekleyen Washington, 10 ülkenin dahil olduğu bölgesel askeri işbirliğini aktifleştirdi.

Amerikalılar Arası Karşılıklı Yardım Sözleşmesi ya da diğer bir ifadeyle Rio Sözleşmesi, Kanada hariç tüm Amerika devletleri arasında 1947 yılında Sovyet blokuna karşı kurulmuştu.

ABD bu sözleşme ile 1980’li yıllarda Latin Amerika üzerindeki etkisini arttırmıştı. 2000’li yılların başından itibaren birçok Latin Amerika ülkesi bu sözleşmeye tepki gösterdi. 2004 ile 2014 arasında Meksika, Küba, Bolivya, Ekvator, Nikaragua ve Venezuela sözleşmeden çekilmişti.