Viyana’daki saldırı DAİŞ çetelerinin işi

Viyana’da dün akşam 6 farklı noktada gerçekleşen terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı dörde çıktı. Bir saldırganın bulunması için polisin operasyonu sürerken, öldürülen DAİŞ çete üyesinin kimliği açıklandı.

Avusturya dün akşam saat 20.00’larında meydana gelen terör saldırılarıyla sarsıldı. Salgına karşı Avusturya’nın ikinci karantinaya girmesine saatler kala gerçekleşen saldırılar bütün Avrupa ülkelerinde şok etkisi yarattı. Başkent Viyana’nın 1. Bölgesi’nde bulunan İsrail Kültür Topluluğu ve Sinagog’un bulunduğu meydanın yakınlarında eş zamanlı olarak saldırganlar sağa sola rast gele ateş ettiler.

Avusturyalı yetkililerin yaptığı son açıklamada dört kişinin saldırıda katledildiğini duyurdu. Ayrıca polisle girdiği çatışma sonucu öldürülen saldırganın kimliğine ilişkin de bilgiler açıklandı. 20 yaşındaki saldırganın aslen Kuzey Makedonyalı olduğu, Avusturya’nın Mödling kentinde dünyaya geldiği ve sık sık başkent Viyana’da DAİŞ çetelerine yakın camilere gittiği belirtildi.

SURİYE’YE GİTMEK İSTEMİŞ

Saldırganın kimliğine ilişkin açıklama yapan İçişleri Bakanı Karl Nehammer, ölü ele geçirilen teröristin geçtiğimiz yıllarda DAİŞ çetelerine katılmak için Suriye’ye gitmek istediği, ardından gözaltına alındığı ve 22 ay hapis cezasına çarpıtıldığını açıkladı. Genç yaşından dolayı geçtiğimiz Temmuz ayında şartlı tahliye edilen saldırganın sanal ağlarda sık sık DAİŞ propagandası yaptığı ifade ediliyor.

Üzerinde canlı bomba yeleği bulanan söz konusu saldırganla bağlantılı olarak çok sayıda eve polisin baskınlar yaptığını belirten Nehammer, birçok kişinin de gözaltına alındığını duyurdu. Avusturyalı bakan son olarak başka saldırganların olup olmadığına dair henüz net bir şey söylemeyeceklerini söyledi. Ancak Avusturya medyasında yer alan bilgilere göre bir saldırganın bulunması için polisin operasyonları sürüyor.

‘DEMOKRASİMİZE SALDIRI’

7’si ağır 15 kişinin yaralandığı saldırının koronavirüsün yayılmasına karşı Viyana hükümetinin ilan ettiği yasakların başlamasına saatler kala gerçekleşmesi yüzünden, şehir merkezinin kalabalık olmasına rağmen ölü sayısının artmasından endişe ediliyordu. Viyana’da okullar bugün tatil edilirken, yetkililerin “mümkün olduğunca evinizden” çıkmayın çağrısı yaptılar.

Olayın ardından sanal ağlardaki hesapları üzerinden açıklamaya yapan Başbakan Sebastian Kurz ise “Böylesi terör saldırıları asla biz korkutmaz, buna karşı her türlü araçla mücadele edeceğiz” dedi. Öğlen saatlerine doğru ise olaya ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşan Kurz “Bu hayat tarzımıza ve demokrasimize yönelik bir nefret saldırısıdır” dedi.

Hiçbir nefretin Avusturya toplumu kadar güçlü olmadığını belirten Kurz, saldırıda biri kadın, biri erkek olmak üzere iki yaşlı insanın, yolda geçen bir genç ile bir kadın garsonun yaşamını yitirdiğini duyurdu.