Wagenknecht’in yeni sol hareketine ilgi büyük

Almanya’da artan sağ popülizme karşı Sol Parti Grup Başkanı Sahra Wagenknecht’in öncülüğündeki yeni bir sol hareket birçok çevreden ilgi görüyor.

“Ayağa kalk” sloganıyla şimdilik internet üzerinden başlatılan hareket ilk haftada 50 bin kişiden destek gördü.

Almanya’daki sol muhalefet cephesinin önde gelen isimlerinden Sahra Wagenknecht’in öncülüğünde geçtiğimiz hafta yeni bir sol hareket start almıştı. Almanya’da artan sosyal adaletsizlik ve aşırı sağın yükselişinden rahatsız olan bütün çevreleri bir araya getirmeyi amaçlayan hareket resmi olarak 4 Eylül günü ilan edilecek.

Ancak öncesinde internet ortamında “Ayağa kalk” sloganıyla hareketin kurulduğu Alman kamuoyuna duyuruldu. Sadece Sol Partilileri değil, özellikle Sosyal Demokratlar Partisi (SPD) ve Yeşiller Partisi’ndeki çevreleri bir çatı altında toplamayı amaçlayan hareket daha ilk haftasında siyasetten kültür dünyasına kadar birçok çevrede ilgi görmeye başladı.

Bazı eski SPD’li ve Yeşiller Partili vekillerin destek verdiği hareketin seçmen cephesinde ne kadar ilgi gördüğüne ilişkin de yapılan kamuoyu araştırmalarının ilk sonuçları açıklandı. “Focus” dergisinin Emnid araştırma şirketine yaptırdığı anketin sonuçlarına göre üç Almandan biri Wagenknecht’in liderliğinde kurulacak sol ittifaka oy verecek.

ALMANLARIN ÇOĞU ADALETSİZLİKTEN YAKINIYOR

Seçmenlerin yüzde 34 desteğini alan harekete partilerden ise farklı oranlarda destek buldu. Buna göre Sol Partililerin yüzde 87’i, Yeşiller’in yüzde 53’ü ve SPD’lilerin yüzde 37’si böyle bir ittifaka seçime girmesi halinde destek vereceğini bildirdi.

Aynı şekilde Almanların yüzde 58’i ülkede adaletsizliğin hakim olduğunu düşünüyor. Bunun aksine savunan ve “ülkede tam veya kısmı adalet var” diyen Almanların oranı ise yüzde 38’de kaldı. Hareketi başlatan Wagenknecht ve arkadaşları anketlerin sonuçlarından memnun ve aslında bekledikleri sonuçlarla karşı karşıyalar.

Çünkü daha ilk haftada harekete destek verip kayıt yapanların sayısı 50 bini geçti. ABD’de Bernie Sanders, İngiltere’de Jeremy Corbyn ve Fransa’da Jean-Luc Mélenchon’in başlattığı hareketlerin bir benzerini Almanya’da kurmaya amaçlayan Wagenknecht’in bu işi ne kadar başaracağı bilinmiyor. Fakat uzmanlar hareket için olumlu bir tablo çiziyor.

UZMANLAR: HAREKETİN ŞANSI VAR

Frankfurt Üniversitesi’nden siyasal bilimler uzmanı Andreas Nölke hareketin iyi bir şansa sahip olduğunu düşünen isimlerden. Batılı ülkelerde sağın aksine solun da yükseldiğini hatırlatan Nölke ABD’yi örnek göstererek şöyle konuştu: “Orada özellikle gençlerin Bernie Sanders’e ne kadar ilgi gösterdiğini gördük.”

Münih Ludwig-Maximilians Üniversitesi’nin Siyasal Araştırmalar Merkezi’nin Direktörü Werner Weidenfeld’e göre de Wagenknecht ve arkadaşlarının şansı var, fakat en önemli şart hareketin stratejisini iyi belirlemesi.

‘HAREKETİMİZ YERLİ’ ÇIKIŞI

Pazar günleri yayınlanan “Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung” gazetesinin yeni sayısına konuşan Sahra Wagenknecht ise “yerli” çıkışı geldi. Almanya’nın iş gücünü dışardan almaması gerektiğini söyleyen Wagenknecht “İş gücünü kendimiz yetiştirmeliyiz, bunu eğitim sistemimizi güçlendirerek yapabiliriz” diye konuştu. Wagenknecht, Enternasyonalist yaklaşımlarının yurt dışından işçi alma anlamına gelmediğini ifade etti.

Yeni bir parti kurma amacı taşımadıklarını ısrarla belirten Sol Parti Grup Başkanı Sahra Wagenknecht “Niyetimiz siyasette solun rengini güçlendirmek” vurgusu yaptı. Birçok kesimin siyasete tepki olarak sağ popülist parti Almanya İçin Alternatif (AfD’yi seçtiğini belirten Wagenknecht “Bunlar ırkçı değil, sadece siyasette yalnız bırakıldıklarını düşünüyorlar” diye konuştu.

Alman basınında yapılan bazı yorumlarda ise Sol Parti’nin “ağır toplarından” birisi olarak görülen Sahra Wagenknecht’in bu girişimi partisi içinde rahatsızlığa yol açtığı iddia edildi. Sol Parti yönetiminin “Hareket bize alternatif değil, bizi güçlendiriyor” açıklamasının yeterli olmadığı ve hareketin içerde gerilime neden olduğu belirtiliyor.

Wagenknecht özellikle mültecilerin konusunda partisinden farklı çıkışlar yapmıştı. Wagenknecht özellikle “her mülteci Almanya'ya gelemez” açıklamasıyla başbakan Merkel’in mülteci siyasetini eleştirerek partisi içinde şimşekleri üzerine çekmişti.

Hem parti içinde hem de kamuoyunda girdiği polemiklerle tanınan Wagenknecht annesi Alman, babası İranlı bir göçmenin çocuğu olan Wagenknecht 2004 yılında Avrupa Parlamentosu, 2009 yılında ise Federal Meclis’e seçildi. Wagenknecht, Merkel hükümetinin dış politikalarını sert şekilde eleştiren söylemleriyle biliniyor.