Washington, İran’ı gizli nükleer faaliyetle suçladı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran’ı “açıklanmamış olası nükleer faaliyetlerde” bulunmakla suçladı.

Twitter üzerinde açıklamada bulunan Pompeo, İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (AUEK) ile tam işbirliği yapmamasının soru işaretlerine yol açtığını belirtti.

Pompeo’ya göre bu durum İran’ın “açıklanmayan muhtemel nükleer faaliyetlerde” bulunduğuna dair soru işaretlerine yol açıyor.

Pompeo, dünyanın bu oyuna gelmeyeceğini söyleyerek, “Bu rejimin nükleer bir silaha sahi olmasına götüren tüm yollara karşı çıkacağız” dedi.

İran’ın nükleer anlaşmadaki taahhütlerini askıya almada üçüncü aşamayı başlatması ardından, nükleer faaliyetleri denetlemekle görevli UAEK Pazartesi günü İran’ı tam işbirliği yapmaya çağırmıştı.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da aynı gün bir açıklama yaparak, İran’ın nükleer silah üretimini hedefleyen gizli bir tesis kurduğu ve sonra yıktığını iddia etti.

ABD’nin Mayıs 2018’de anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesi ve yaptırımlara geri dönmesinden bu yana gerilim tırmanıyor. İran da, Temmuz ayında bazı taahhütlerini askıya aldı ve başka taahhütlerin de askıya alınacağı tehdidinde bulundu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani en son 6 Eylül’de yaptığı açıklamada Viyana anlaşması çerçevesindeki taahhütlerden bazılarını daha askıya aldıklarını duyurdu.

İran üçüncü kezdir, ABD’nin yaptırımlarına yanıt olarak nükleer anlaşmanın dışına çıkarak misillemede bulunuyor. Ruhani, bu kez İran Atom Enerjisi Kurumu’ndan araştırma ve kalkınma alanında gerekli tüm tedbirleri alması bu alandaki tüm taahhütlerden vazgeçmesini istedi.