Washington İsrail’i uyardı, ‘ilhak’ haritasını beklemeye çağırdı

ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedmen, İsrail’i Batı Şeria’da tek yanlı ilhak konusunda uyararak, hazırlanmakta olan haritanın beklenmesini istedi.

Twitter üzerinde açıklama yapan Friedman, “Başkan Trump’ın barış vizyonu, Başkan, Başbakan Netanyahu ve ekipleri arasında üç yılı aşkın geniş istişarelerin ürünüdür” dedi.

Friedman, “İsrail-Amerika ortak komitesinin yürüttüğü haritalandırma sürecinin tamamlanmasına tabidir. Bu komite sürecinin tamamlanmasından önce tüm tek taraflı eylemler, planı ve Amerikan tanımasını tehlikeye atar” diye ekledi.

Reuters’a göre bu açıklamadan kısa bir süre sonra Kudüs’te gazetecilere konuşan Friedman, haritalandırma sürecinin muhtemelen 2 Mart’ta İsrail’deki genel seçimlerden önce tamamlanmayacağını belirtti.

28 Ocak’ta ABD Başkanı Donald Trump tarından açıklanan plan, İsrail’in Batı Şeria’daki kolonilerindeki egemenliğini tanırken, toprakları parçalara bölünmüş Filistin’e, başkenti Kudüs’ün doğu varışlarında olan bir devlet kurmak için dört yıllık müzakereler öneriyor.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ve Arap Birliği’nin reddettiği bu planın açıklanmasının ardından, İsrail başta Ürdün Vadisi ve Ölüdeniz kıyıları olmak üzere Batı Şeria’da kurulan Yahudi kolonileri ilhak için “beklemeyecekleri” sinyalini vermişti.

Ancak Başbakan Benyamin Netanyahu, Yahudi kolonileri ve hükümet koalisyonundaki aşırı muhafazakarların baskılarına rağmen Salı günü geri adım atmıştı. Netanyahu, “1967 yılından beri bunu bekliyoruz” derken bazılarının bir kaç haftada bunun gerçekleşmesini istediğini söylemişti. Netanyahu’nun bürosu Pazar günü yaptığı açıklamada, ABD’nin ilan ettiği tanımayı tehlikeye atmek istemediklerini ifade etti.

İsrailli insan hakları grubu B’Tselem’e göre Ürdün Vadisi ve Ölüdeniz’in kuzeyinde 65 bin dolayında Filistinli ve 11 bin Yahudi yaşıyor. Filistinli yöneticiler, Batı Şeria’daki bu toprak parçalarının ilhak edilmesinin Filistin devleti projesini tehlikeye atacağı tepkisinde bulunuyor.