Washington'da Erdoğan şiddeti: Gizli Servis iki kişiyi yakaladı

Beyaz Saray önünde Erdoğan’ın korumalarının barışçıl bir gösteriye saldırarak 10’u aşkın kişiyi yaralamasına büyük tepki var. Polis saldırıyı kınadı ve gözaltılara başladı.

Washington Polisi, Salı akşamı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki görüşme sırasında barışçıl protesto gösterisinde bulunanlara yönelik saldırıyı kınadı.

12 KİŞİ YARALANDI

Başkentin polis şefi Peter Newsham “barışçıl eylemcileri hedef alan sert bir saldırı” diye tepki gösterdi. Saldırıda 11 kişi ve bir polisin yaralandığı, yaralılardan 9’unun hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

Saldırı ardından polis ABD’de ikametli iki şüpheliyi gözaltına aldı. Haklarında soruşturma başlatıldı. Biri şiddet kullanarak yaralamaktan, diğeri polis memuruna saldırmaktan suçlanıyor.

Soruşturmacılar olaya ilişkin ellerinde çok iyi görüntüler olduğunu açıkladı.  Görüntülerde Erdoğan yanlıları ve korumalarının Kürt eylemcilere saldırdığı ve linç etmeye çalıştığı görülüyor.,

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: KAYGILARIMIZI GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE İLETTİK

Amerikan medyasında konuşan tanıklar da Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın korumalarının saldırıya katıldığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı “Türk hükümetine en güçlü şekilde kaygılarımızı iletiyoruz” dedi.

Dışişleri sözcüsü Heather Nauert imzalı açıklamada, konuşma özgürlüğüne uygun yanıtın asla şiddet olmadığı kaydetti. Nauert, "Her yerdeki insanların ifade ve barışçı protesto özgürlüğünü destekliyoruz" dedi.

BELEDİYE BAŞKANI KINADI

Washington Belediyesi Başkanı Muriel Bowser de saldırıyı yazılı bir açıklama ile kınadı. Bowser, “barışçıl eylemcilere yönelik şiddetli saldırının Washington değerlerine ve Amerikalı olarak haklarımıza yönelik bir saldırıdır” dedi.

Washington polisi, saldırganlar arasındaki siyah kostümlü olanların Erdoğan’ın koruması olup olmadığını doğrulamak istemedi ancak soruşturmanın devam ettiğini vurguladı.  Polis şefi Newsham, “Polisin müdahalesi riskliydi zira silah taşıyan insanlar vardı” dedi.  

GİZLİ SERVİS İKİ KİŞİYİ YAKALADI

Newsham, bunun diplomatik dokunulmazlık sorunu doğurma riski olduğunu da belirtmekle birlikte soruşturmanın sürmesine engel olmadığını kaydetti.

ABD’de resmi kişileri korumakla görevli elit kurum “Secret Service” de iki kişiyi yakalarken, bunların bırakılıp bırakılmadığından bahsetmedi.

TUTUKLANMALARI İÇİN KAMPANYA BAŞLATILDI

Sosyal ağlarda da saldırganların fotoğrafları yayınlanarak, hepsinin tutuklanması için kampanya başlatıldı.