WFP: Yemen’de durum son derece ağır

Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Gıda Programı (WFP), Yemen’de 10 milyon kişinin ağır gıda kıtlığı yaşadığını belirterek acilen 737 milyon dolar yardıma ihtiyaç olduğunu duyurdu.

WFP sözcüsü Elisabeth Byrs Cenevre’de verdiğin sanal brifingde, “Şimdi ve hızla hareket etmemiz gerekiyor. Son derece ağır bir durum, tüm sinyal lambaları kırmızıyı gösteriyor” dedi.

Ülkenin kuzeyinde zaten gıda dağıtımını kısıtladıklarını belirten Byrs, “10 milyona yakın kişi ağır beslenme sorunu yaşıyor” diye ekledi.

WFP ve ortaklarının 2018 yılında yoğun yardımlar sayesinde Yemen’in açlık sınırında kendisini bulmasını engellemeyi başardığını ifade eden Byrs, “Uyarı sinyalleri geri döndü ve eğer insani eylem gecikirse koronavirüs pandemisi ile birlikte durum daha da kötüleşebilir” diye belirtti

Yemen’deki krizin çok boyutlu olduğuna dikkat çeken Brys, temel gıda ürünlerinde fiyat artışı, ulusal para Riyalin değer kaybetmesi, Covid’in yayılması ve savaşın devam etmesini bunlar arasında sıraladı

İnsani yardım kuruluşları yıllardır Yemen konusunda alarm zilleri çalıyor. 24 milyon nüfuslu ülkede, nüfusun üçte ikisinden fazlası insani yardımlara bağımlı durumda. Birleşmiş Milletler Haziran ayında düzenlediği sanal bağış konferansında söz verilen 2,41 milyar doların sadece yarısını toplayabildi.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu, 2015 yılından bu yana İran destekli Husilerle savaşıyor. Husiler 2014 yılında ülkedeki rejimi yıkarak, ülkenin kuzeyindeki geniş bölgeleri denetim altına aldı. Bunlar arasında başkent Sana da yer alıyor. Suudi Arabistan ve ittifakları ise Husilerle savaşarak, İran’ın etkisine karşı koymaya çalışıyor. Bu savaş nedeniyle Yemen’de dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor.