WHO: Dünya pandemiye hazırlanmalı

BM’ye bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO), mevcut koronavirüs salgınının pandemiye dönüşebileceği uyarısında bulundu.

WHO, dünyayı olası bir pandemiye hazırlıklı olmaya çağırdı. WHO Genel Müdürü yaptığı açıklamada İtalya, Güney Kore ve İran’da yeni vakalarda ani artışın “çok endişe verici” olduğunu belirtti. WHO, olası pandemi uyarısında bulunarak, dünyanın hazırlıklı olması gerektiğini bildirdi.

Bir salgının uluslararası alanda geniş bir coğrafyaya yayılması haline “pandemi” adı veriliyor.

WHO Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cenevre’deki basın toplantısında “bir yandan salgının önüne set kurma üzerine yoğunlaşırken, aynı zamanda olası bir pandemiye hazırlanmak için elimizden geleni yapmalıyız” dedi.

ÇİN’DE 2 BİN 500’E YAKIN ÖLÜ

Koronavirüs Covid-19, Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktı. Çin’de son bilançoya göre 2 bin 442 kişi hayatını kaybetti. Virüs anakara Çin’de 77 bin dolayında kişiye bulaştı. Çin, yabani hayvan tüketimi ve ticaretini yasakladı.

İTALYA’DA 6 ÖLÜ

Koronavirüs Çin dışında 26 ülke ve bölgeye yayıldı. Avrupa’da sadece İtalya’da 219 vaka tespit edildi, 6 kişi hayatını kaybetti, 11 kent karantinaya alındı.

FRANSA SALGINA HAZIRLIK YAPIYOR

Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, Fransa’nın İtalya’daki durumu yakından izlediği ve olası bir salgına hazırlandığını ifade etti.

İRAN’DA ONLARCA ÖLÜ İDDİASI

İran’da ölümlere ve vakalara ilişkin çelişkili sayılar var. Çok sayıda kişi hükümetin gerçekleri gizlediğini düşünüyor. İlna haber ajansına göre Kum milletvekili Ahmed Amirabadi Farahani, sadece bu kentte 50 kişinin öldüğünü belirtti. Remi verilere göre ülke genelinde 12 kişi öldü.