WHO uyardı: Afrika koronavirüse hazırlıklı değil

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Afrika’nın koronavirüse karşı hazırlığının yetersiz olduğunu belirterek Afrika Birliği’ni “ortak cephe” almaya çağırdı.

WHO, Afrika ülkelerinin sağlık sistemlerinin koronavirüs Covid-19 salgınına karşı yeterli donanıma sahip olmadığını belirtti.

Afrika Birliği ülkelerinin Sağlık Bakanları ile bir toplantıda bir araya gelen WHO Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Afrika Birliği ülkelerini yeni koronavirüse karşı mücadelede “daha agresif olmak için ortak cephe almaya” çağırdı.

Mevcut durumda, koronavirüsün tespit edildiği tek Afrika ülkesi Mısır olarak dikkat çekiyor. Bu ülkede doğrulanmış tek bir vaka var.

Eğer virüs kıtaya yayılamaya başlarsa sağlık sistemlerinin virüs semptomları taşıyan kişileri tedavi altına alması gerekecek.

WHO, “Bu hastaların, çok sayıda Afrika ülkesinde eksik olan solunum cihazlarına ihtiyacı olacak ve bu endişe kaynağıdır” dedi.

Afrika ülkelerinin önünde virüs testlerinde bulunma kapasitesini geliştirme sorunu da bulunuyor. Bu alanda iyileşmeler olduğu belirtiliyor. Son üç hafta içerisinde virüsü tespit etmek için bu testleri yapma kapasitesi gösteren Afrika ülkelerinin sayısı ikiden 26’ya çıktı.

Ayrıca aralarında Kenya Airways’in de olduğu bir çok Afrika havayolu şirketi Çin’e doğru uçuşlarını durdurdu. Ancak kıtanın en büyük şirketi Ethiopian Airlines halen uçuşlarını sürdürüyor.