WHO’ya göre Covid-19 vakaların yüzde 80’inde iyi huylu

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Çin’de yapılan geniş bir araştırmanın sonucunda yeni koronavirüse yakalanan kişilerin sadece yüzde 2,3’üne ölümcül etkide bulunduğunu belirtti.

WHO Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Çin Hastalıkları Denetleme ve Önleme Merkezi’nin 72 bini aşkın kişi üzerinde gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Salgının başından bu yana ilk kez bu çapta bir araştırma yapılıyor.

YAŞ İLERLEDİKÇE TEHDİT DE BÜYÜYOR

WHO’ya göre 11 Şubat’tan bu yana yapılan incelemeler, Covid-19 isimli yeni koronavirüsün ölümcüllük oranının genç yaşlara doğru çok düşük olduğunu, yaşın ilerlemesiyle birlikte kademeli olarak arttığını gösterdi. 39 yaşındakilerde ölümcüllük oranı yüzde 0,2 olurken, 80 yaşın üzerindekilerde yüzde 14,8’e kadar çıkabiliyor.

ÇOCUKLAR ARASINDA ÖLÜM YAŞANMADI

Şimdiye kadar 10 yaşın altındaki çocuklar arasında herhangi bir ölüm yaşanmadı. Ancak yeni doğan en az iki bebek de anne karnındayken virüse yakalandı. Virüs erkekleri daha fazla etkiliyor. Erkekler için yüzde 2,8 olan tehdit, kadınlar için yüzde 1,7 olarak açıklandı.


Genel olarak, araştırmaya göre Covid-19, vakaların yüzde 80,9’unda iyi huylu iken, yüzde 13,8’i için ağır, yüzde 4,7’si için de kritik düzeyde.

KARDİYOVASKÜLER HASTALAR İÇİN DAHA TEHLİKELİ

Çin epidemoloji gazetesinde yayınlanan bu araştırmaya göre koronavirüs önceden kardiyovasküler hastalığı olanlar açısından daha büyük tehdit oluşturuyor. Bunu şeker hastaları, kronik solunum hastalıkları veya hipertanyonu olanlar takip ediyor.

2 BİNE YAKIN ÖLÜ

Çinli yetkililer tarafından verilen son bilançoya göre Aralık ayında Wuhan kentinde ortaya çıkan Covid-19, anakarada şimdiye kadar 72 bini aşkın kişiye bulaştı, 30 dolayında diğer ülke ve bölgede ise 900 vakaya çıktı. Bu toplam içerisinde, 5’i hariç tümü Çin’de olmak üzere 1.886 kişi hayatını kaybetti. Çin dışında, Hong Kong’da bir, Filipinler’de bir, Japonya’da bir, Tayvan’da bir, Fransa’da bir kişi hayatını kaybetti.

VİRÜS TAŞIYANLARIN YÜZDE 86’SI WUHANLI

Virüsün bulaştığı kişilerin yüzde 86’sına yakını Wuhan’da yaşayanlar ve virüsün ortaya çıktığı sıralarda bu kentte ziyarette bulunanlardan oluşuyor. 11 milyon nüfuslu kent 23 Ocak’tan bu yana fiili olarak karantina altında bulunuyor. Wuhan’ın başkenti olduğu Hubei vilayetinde toplam 56 milyon kişi karantina altında.