WWF hakkında Yerlilere yönelik ağır ihlal suçlaması

Dünyadaki en etkili çevre örgütlerinin başında gelen WWF hakkında Afrika’daki yerli kabilelere yönelik insan hakları ihlalleri nedeniyle soruşturma açıldı.

WWF, Kamerun’da yerli halka işkence, sindirme ve hatta cinayet iddiaları nedeniyle OECD’ye savunma vermek zorunda.

Dünya Doğal Yaşamı Koruma Vakfı’nın (WWF) 20 yılı aşkın süredir Kamerun’daki ormanlar ve canlı hayvanları koruma faaliyetlerinde son dönemlerde ciddi insan hakları ihlallerine  yol açtığı iddiası nedeniyle yapılan şikayet kabul edildi. İngiliz yardım kuruluşu Survival tarafından Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) Paris’teki yetkili organına yaptığı şikayet nedeniyle WWF’nin savunması istendi.

Survival adlı kuruluşun hazırlanan ve geçtiğimiz Şubat ayında OECD’ye sunulan bir rapora göre, WWF çalışanları ve orman korucuları tarafından Baka yerli halkına işkence ediliyor. Raporda yer alan tanıklıklarda, Kongo Havzası’nda yaşayan Baka halkına yönelik WWF tarafından finanse edilen korucular tarafından sistematik tehdit, gasp, sindirme ve işkence gibi suçlar işlendi.

‘Kaçak avı önleme’ adı altında yürütülen devriyeler sayesinde Kamerun’un güneydoğusunda 3 adet koruma alanı oluşturularak, özellikle fildişi ticareti için katliamların önlendiği biliniyordu. Ancak bu faaliyetlerin yerli halkların tehditle korkutularak icra edildiği şüphesi de bulunuyor.

OECD’ye şikayette bulunan Survival adlı kuruluş, merkezi İsviçre’de bulunan WWF’ye yapılan mali yardımların yerel halkların haklarını ihlal eden gruplara aktarıldığına dikkat çekiliyor.

WWF tarafından yapılan açıklamada ise, suçlamaların ‘ciddiye alındığı’ savunuldu. Açıklamada, Survival adlı çevreci örgüte daha önce ‘ortak çalışma’ teklifi yapıldığı, ancak bunun reddedildiği iddiasına yer verildi.