Xoy sallanıyor, yıkım büyük, yardımlar yetersiz

Kuzey ve Doğu Kürdistan arasında son 24 saatte çok sayıda deprem ve artçı sarsıntılar yaşandı. Onlarca köy yıkılmış durumda, yüzlerce yaralı var, yardımlar ise yetersiz.

Doğu Kürdistan’ın Van ile sınırı olan Xoy kentinde yerel saatle 18.05’te yerin 4.4 kilometre derinliğinde 4.3 şiddetinde bir deprem daha meydana geldi. Deprem Selmas kentinde de hissedildi.

Pazar gününden bu yana bölgede sık sık artçı depremler yaşanıyor. En şiddetli depremler, 23 Şubat günü 08.53 ve 19.00’da 5.9 şiddetinde gerçekleşti. İlk depremde, Van’da 9 kişi hayatını kaybederken, en az 250 konut ve 300 ahır yıkıldı, yüzlerce ev de hasar gördü.

Doğu Kürdistan’ın Xoy bölgesinde ise Pazar günü gerçekleşen depremlerde en az 104 kişi yaralandı. 44 köy yaşanmaz hale gelirken, bu köylerin en büyüğünün 400 ailenin yaşadığı Gugerd köyü olduğu öğrenildi.

ANF’ye ulaşan fotoğraflarda, çok sayıda evin yıldığı görülüyor. Tamamen yıkılmış evlerin yanısıra, bazı cepheleri çökmüş evler, yıkılmış bahçe duvarları, çatlamış oda duvarları, çöken çatışlar, patlamış pencereler dikkat çekiyor. Depremin vurduğu köyler halen yoğun kar altında.

Son derece soğuk hava koşullarına rağmen çok sayıda kişi deprem endişesiyle dışarıda kalmaya devam ediyor. İran rejiminin yardımlarının ise yetersiz olduğu belirtiliyor.

Tahran rejimi daha önceki depremlerin de yaralarını sarmadı. 12 Kasım 2017’de Kirmanşan merkezli 7.3 şiddetindeki depremde en az 620 kişi hayatını kaybetmiş, 8.500’ü aşkın kişi yaralanmıştı. Bu depremin izleri halen duruyor.