Yağmalanan 72 Benin hazinesi Nijerya'ya iade edilecek

Londra’da bulunan Horniman müzesi, 1897'de İngiliz kuvvetlerinin Nijerya’da yağmaladığı 10 bin değerli eserden 72’sini iade edecek.

Bir Londra müzesi, Benin bronz koleksiyonu da dahil olmak üzere 72 değerli eseri Nijerya’ya iade edecek. Horniman müzesi, mütevelli heyetinin oybirliğiyle aldığı oylamanın ardından tarihi nesnelerin mülkiyetini Nijerya hükümetine devredeceğini söyledi.

Benin baskını sırasında yağmalanan yaklaşık 10.000 nesne, dünya çapında 165 müzede ve birçok özel koleksiyonda tutuluyor. Londra'daki British Museum, dünyanın en büyük koleksiyonu olan 900 nesneye sahip.

Horniman müzesi başkanı Eve Salomon, “Bu nesnelerin zorla elde edildiğine dair kanıtlar çok açık ve dışarıdan istişare, onların mülkiyetini Nijerya'ya iade etmenin hem ahlaki hem de uygun olduğu görüşümüzü destekledi” dedi.

Müze yönetim kurulunun kararı, aktivistlerin Horniman'ı sömürgecilikle bağlantılı siteler ve anıtlardan oluşan “Irkçıları Devir” veri tabanına eklemesinin ardından 2020'de başlatılan Londra Nijeryalı topluluğuyla yapılan istişarenin ardından geldi.

Nijerya hükümeti, Ocak ayında nesneler için bir talepte bulundu. Ülke, 2025'te açılacak olan Edo Batı Afrika Sanatı Müzesi'nde ülkesine geri gönderilen bronzları barındırmayı planlıyor.

Koleksiyon, Benin bronzları olarak bilinen 12 antik pirinç levhayı içeriyor. Diğer nesneler arasında bir pirinç horoz sunağı parçası, fildişi ve pirinç tören nesneleri, pirinç çanlar, yelpaze ve sepet gibi günlük eşyalar ve “kralın sarayının” anahtarı yer alıyor.

Benin bronzlarını elinde bulunduran 165 kurumu Brutish Museums adlı kitabında listeleyen Oxford Üniversitesi'nde çağdaş arkeoloji profesörü Prof Dan Hicks, bu hareketin British Museum'un eserlerin iadesi konusundaki tutumunu değiştirmesi için baskıyı artıracağını söyledi.