Yahudi nüfusu 1939 öncesinden 2 milyon daha az

İsrail İstatistik Bürosu tarafından yapılan bir çalışmaya göre, dünya üzerindeki Yahudi nüfusu, soykırımın yaşandığı İkinci Dünya Savaşı öncesine oranla 2 milyon daha az.

İstatistik Bürosu’nun yaptığı araştırmaya göre, üçte ikisinden fazlası İsrail ve ABD’de olmak üzere tüm dünyada 14,5 milyon Yahudi yaşıyor. Oysa 6 milyonun üzerinde Yahudinin soykırıma uğradığı İkinci Dünya Savaşı’nın başladığı 1939 yılında, tüm dünyada Yahudi nüfusu 16,6 milyondu.

Kudüs İbrani Üniversitesi Modern Yahudilik Araştırmaları Merkezi’nin de katkılarıyla yapılan araştırma verilerine göre, dünya üzerinde en fazla Yahudinin yaşadığı ülke 6,4 milyon kişiyle İsrail. Bu ülkeyi 5,7 milyon Yahudi nüfusuyla Amerika Birleşik Devletleri (ABD) takip ediyor.

Araştırma, bugün İsrail’e dahil edilen topraklardaki Yahudi nüfusunun 1939’da 450 bin iken 80 yıla yakın sürede 14 kat arttığını gösteriyor. Dünyanın diğer ülkelerinde ise, İkinci Dünya Savaşı sonasında Yahudi nüfusu yüzde 26 oranında artış gösterdi.

Bu ülkelerden sonra Fransa 450 bini aşkın kişiyle Yahudilerin en fazla yaşadığı üçüncü ülke olarak öne çıkıyor. Kanada, Büyük Britanya, Rusya, Almanya, Avustralya ve Arjantin ise 100 binin üzerinde Yahudi nüfusu olan diğer ülkeler.

Araştırmada ‘Yahudilik’ kriterlerinin ne olduğuna yer verilmezken, bundan dolayı gerçek Yahudi nüfusunun çok daha fazla veya az olabileceği tahmin ediliyor. Yahudilikte annenin farklı bir ulustan olması halinde çocuğun Yahudi kabul edilmediği biliniyor.