Yarısı çocuk: Akdeniz'de 9 bine yakın mülteci hayatını kaybetti

Alan Kurdî'nin ölümüne sebep olunmasının üzerinden iki yıl geçti. BM, 8 bin 500 mültecinin Akdeniz'i geçmeye çalışırken öldüğünü açıkladı.

2015 yılında mültecileri taşıyan botla Bodrum'dan ailesiyle birlikte Yunanistan'a geçmeye çalışırken ölümüne neden olunan Alan Kurdî 'den bu yana, yüzlerce çocuk Akdeniz üzerinden Avrupa'ya ulaşmaya çalışırken hayatını kaybetti. Alan Kurdi'nin ölümüne neden olunması üzerinden geçen iki yıldan sonra, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) o tarihten bu yana 8 bin 500 mültecinin Avrupa'ya ulaşmaya çalışırken hayatını kaybettiğini açıkladı. BM, 2016 yılının sonunda 22 buçuk milyon kişinin savaş ve zulümler sebebiyle ülkelerinden göç etmek zorunda bırakıldığını ve bu sayının yarısının çocuklardan oluştuğunu açıkladı.

UNHCR tarafından yapılan açıklamada, "Alan'ın ölümünden beri Avrupa'ya geçişlerde ciddi bir düşüş olmasına rağmen, insanlar hala Avrupa'ya göç etmeye çalışırken hayatlarını kaybediyorlar" denildi. UNHCR, mülteci kadınlar ve çocuklarının hayatlarını kaybetmemesi için bir çözüm bulunması gereğinin altını çizdiği açıklamasını şöyle sonlandırdı:

"Mülteci çocuklar konusunda acilen bir çözüm bulmamız gerekiyor, eğer insanlar yaşadıkları yerde umutsuzluğa kapılırlarsa, hayatlarını riske atarak bu yolculuklara çıkmaya devam edecekler. Siyasi liderlerin bir araya gelerek daha güvenli alternatifler sunmaları gerek. Bu soruna çözüm getirebilmek için kök sebepler olan çatışmalara bir son vermek ve insanların kaçtığı ülkelerde gerçek fırsatlar yaratarak çözmek gerekiyor."