Yemen’de 2 milyon çocuk yetersiz beslenmeyle karşı karşıya

Suudi destekli Mansur Hadi yanlılarıyla Şii milisler arasındaki çatışmaların devam ettiği Yemen’de 2 milyon çocuğun ağır yetersiz beslenmeyle karşı karşıya olduğu uyarısı yapıldı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Dünya Beslenme Programı (WFP) ile Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından acil yardım çağrısı yapıldı.

Üç kurumun görevlendirdiği delegasyonun Yemen’de yaptığı 3 günlük ziyaretin ardından yapılan açıklamada, ülkedeki kolera salgınının bin 900 kişinin yaşamına mal olduğu ve 400 bin kişinin de koleraya yakalandığı bilgisi verildi.

İç savaş nedeniyle ülkenin açlık sınırında olduğu belirtilen açıklamada, nüfusun yüzde 60’ının gıda sorunu yaşadığına dikkat çekildi.

Ülkedeki açlık sorununun en çok çocukları etkilediği vurgulanan açıklamada, çocukların yüzde 80’inin acil yardıma muhtaç olduğu bilgisi paylaşıldı. Açıklamada, 2 milyona yakın çocuğun ağır yetersiz beslenme sorunu olduğunun altı çizildi.

Açıklamada, gıda sorunu nedeniyle milyolarca çocuğun kolera başta olmak üzere hastalıklara karşı hassas hale geldiği uyarısı yapıldı.

2015 yılı başında başkent Sana’yı ele geçiren Şii Husi milisleri, Cumhurbaşkanı Mansur Hadi’yi destekleyen güçler ile Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerine karşı savaşıyor. İç savaşta şimdiye kadar çoğunluğu sivil 8 bini aşkın kişi ölürken, 45 bin kişi de yaralandı.

BM gözetiminde alınan 7 ateşkes kararına rağmen çatışmalar devam ediyor.