Yemen’de çatışmalar: BM’den ‘uçurum’ uyarısı

Yemen’de Husiler ile Suudi destekli hükümet güçleri arasındaki çatışmalar bütün şiddetiyle devam ederken, BM, en az 14 milyonun etkilendiği açlığın ülkeyi ‘uçuruma’ sürüklemeden çatışmaların durması çağrısı yaptı.

Başkent Sana’yı elinde bulunduran Şii Husi milisleriyle uluslararası toplumun tanıdığı Cumhurbaşkanı Abd Rabdo Mansur Hadi’ye bağlı güçler arasındaki çatışmalar Hudeyda şehrinde yoğunlaşmış durumda.

Kent çevresinde Perşembe gününden bu yana tırmanan çatışmalarda her iki taraftan en az 34 kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor. Hastane kaynaklarına dayandırılan bu rakamların çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

BM: UÇURUMA  DÜŞMEDEN ÇATIŞMALAR DURMALI

Suudi Arabistan’ın başında geldiği Arap Koalisyonu’nun desteklediği Mansur Hadi’ye bağlı güçler ile İran destekli Husiler arasındaki çatışmaların durdurulması için çabalar sonuçsuz kaldı.

Soruna çözüm bulunmasında yetersiz kalan Birleşmiş Milletler (BM) ise, açlık tehlikesine karşı uyarılarda bulunmaya devam ediyor.

Gazetecilere konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, çatışmaların Yemen ‘uçuruma düşmeden’ durması gerektiği çağrısı yaptı. Çatışmaların öncelikli olarak temel altyapıların olduğu alanlar ile sivil nüfusun yoğun olduğu bölgelerde durması gerektiğini söyleyen Guterres, 28 milyonluk ülke nüfusunun yarısının yaşadığı açlık tehlikesine işaret etti.

“Yemen bugün uçurumun kenarında” diyen Guterres, ülkenin uçuruma düşmeden barış şansının kaçırılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Yemen’deki iç savaşta şimdiye kadar en az 10 bin sivil bombardımanlar ile çatışmalarda yaşamını yitirdi. Sivil kayıplarının yanı sıra çatışan taraflardan 50 ila 70 bin arasında kişinin de öldürüldüğü tahmin ediliyor.