Yemen’de hava saldırısı: 100’ü aşkın ölü

Uluslararası Kızıl Haç Komitesi, Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun Yemen’de düzenlediği hava saldırısında 100’ü aşkın kişinin öldüğünü bildirdi.

Yemen’deki Kızıl Haç Komitesi sorumlusu Franz Rauchenstein, “100’ü aşkın kişinin öldüğünü düşünüyoruz” dedi.

Rauchenstein, alandaki ekiplerin yıkıntılar altında kalanları kurtarmaya çalıştığını belirtirken, ancak yıkıntılardan canlı olarak çıkarılma şansının “çok zayıf” olduğunu ifade etti.

Saldırı Husilerin denetimindeki başken Sana’nın güneyindeki Dhamar’da bulunan bir cezaevini hedef aldı. Husi kaynaklarına göre art arta yedi saldırı düzenlendi. Husilerin denetimindeki El Mesire televizyonu, cezaevinin kent merkezinde bulunduğunu belirtti. Husilere göre 170 dolayında tutuklu bulunuyordu.

Yemen’de İran destekli Şii Husi milislerinin 2014 yazında başlattığı isyanın ardından başlayan iç savaş, Mart 2015’te başkent Sana’nın ele geçirilmesi ve Cumhurbaşkanı Abdrabbo Mansur Hadi’nin kaçmasıyla bölgesel bir savaşa dönüşmüştü. İki bölgesel rakip olan Suudiler ve İran’ın vekalet savaşı yürüttüğü Yemen’de, dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor.

Yemen’deki savaşta farklı insani kuruluşlara göre, çoğu sivil olmak üzere onbinlerce kişi hayatını kaybetti. BM’ye göre 3,3 milyon kişi halen iç göçe maruz kalmış durumda ve 24,1 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Bu da nüfusun yüzde 80’ne denk geliyor.