Yemen’de hava saldırısı, onlarca ölü var

Yemen’de Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu, Husilere yönelik bir hava saldırısı düzenlendi. Onlarca Husi isyancısının öldüğü iddia edildi.

Saldırı Husilerin kontrolündeki başkent Sana’da gerçekleşti. Suudi sermayeli televizyon kanalı El Arabiya, saldırıda 38 kişinin öldüğünü iddia etti. Televizyon kanalına göre savaş uçakları İçişleri Bakanlığı binasını vurdu.

Suudi devlet televizyonu El Ehbariya ise ölenler arasında en az iki Husi komutanının olduğunu duyurdu. Husiler hava saldırısını doğruladı ancak başka detay vermedi.

19 Nisan günü de Suudi Arabistan’ı düzenlediği bir hava saldırısında Yemen’in kuzeyinde kurulan yönetimin başındaki Salih Ali El Sammad hayatını kaybetmişti.

Yemen’de 2014’ten bu yana çatışmalar yaşanıyor. Arap Koalisyonu’nun Mart 2015’te Husilere yönelik müdahalesiyle birlikte savaş derinleşti. Savaşın bir tarafında İran destekli Husiler ve ittifak halindeki eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’e bağlı güçler var. Salih de 4 Aralık günü Husiler tarafından öldürülmüştü. Diğer tarafta, Husiler karşısında gerileyen eski hükümet güçleri ile Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu var. Mart 2015’ten bu yana 10 binden fazla kişi hayatını kaybetti, en az 53 bin kişi yaralandı. Bu bilançonun yanısıra, Yemen’de dünyanın en ağır insanlık krizlerinden bir yaşandı. Nüfusun büyük çoğunluğu açlıkla mücadele ederken, kolera ve difteri salgını binlerce kişinin hayatına mal oldu. Çözüm yönündeki tüm çabalar da bugüne kadar başarısız oldu.