Yemen'de insanlık rehin alındı

Yemen'de Husi milislerinin Riyad'a yönelik füze saldırıları ardından ülke tamamen ablukaya alındı. Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu, ülkenin tüm hava, kara ve deniz girişlerini kapattı.

Arap Koalisyonu müdahalesinin başladığı Mart 2015'ten beri zaten abluka vardı. Koalisyon, gerekçe olarak İran'ın Husilere kaçak yollarla silah vermesini gösteriyor.

Girişlerin kapatılması ile denetimin sıkılaştırılması hesaplanıyor. Riyad ayrıca, füze saldırısından İran'ı sorumlu tutarak, uygun zamanda ve biçimde yanıt vermekle tehdit etti.

Yemen, İran ve Suudi Arabistan'ı nüfuz savaşı yürüttüğü bir alana döndü. Her iki ülke sadece Yemen değil, Suriye, Bahreyn ve Lübnan gibi bölgesel krizlerde karşı karşıya geliyor. Bu rekabet, Yemen halkını rehin almış durumda. 2015'ten bu yana 10 bini aşkın kişi hayatını kaybetti, 60 bin dolayında kişi yaralandı.

Savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işlendi. Batılı iktidarlar sessiz ya da suç ortağı. Ülkenin temel alt yapıları yok edildi. Hastaneler ve okullar yıkıldı. Hesap veren yok, hesap soran yok.

İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en ağır insani kriz yaşanıyor. Açlık ve yoksulluk giderek derinleşirken, salgın hastalıklar baş gösterdi.

2 binden fazla kişi kolera salgınından dolayı hayatını kaybetti. Yıl sonuna kadar bir milyon kişinin koleraya yakalanacağı tahmin ediliyor.