Yemen’de kolera salgını: Günde 4 bin 700 yeni vaka

5 aylık bir sürede 2 bini aşkın kişinin yaşamına mal olan Yemen’deki kolera salgınına yakalanan kişilerin sayısının 850 bini bulacağı uyarısında bulunuldu.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (CICR) tarafından Cenevre’de yapılan  açıklamada, daha önceki tahminlerinden çok daha fazla kişinin koleraya yakalanacağı bilgisi paylaşıldı.

CICR Yakın ve Orta Doğu yöneticisi Robert Mardini, Temmuz ayında yaptıkları tahminlerde kolera vakalarının sayısının 2017 sonuna kadar 600 bine ulaşmasını beklediklerini hatırlattı. Son yaptıkları tespitler itibariyle Yemen’de 647 bin kişinin koleraya yakalandığını kaydeden Mardini, bu sayının yıl sonuna kadar 850 bini bulabileceğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından Pazartesi günü yayınlanan son bilançoya göre, Nisan ayından bu yana devam eden salgında 2 bin 65 kişinin koleradan dolayı yaşamını yitirdiği duyurulmuştu.

CICR açıklamasında ise, geçtiğimiz haftalarda yayılma hızı azalan salgının geçen hafta itibariyle yine artışa geçtiği dile getirildi. Robert Mardini, şu anda günlük 4 bin 700 kadar yeni kolera vakasının kayda geçirildiğine dikkat çekti.

Dünya Sağlık Örgütü’nün daha önce yaptığı değerlendirmelerde, salgının özellikle yetersiz hijyen ve sağlık alt yapısı nedeniyle hızlı yayıldığı uyarısı yapılmıştı. WHO, ülkede ihtiyaç duyulan ilaçların sadece yüzde 30’unun ihtiyaç sahiplerine ulaştırılabildiğini de belirtmişti.