Yemen’de önemli liman şehri için operasyonlar yine başladı

Yemen’de 4 yılı aşkın bir süredir devam eden çatışmaların odaklandığı liman şehri Hudeyda’ya yönelik Suudi Arabistan destekli operasyonların yeniden başladığı duyuruldu.

İran destekli Şii Husi milisleriyle Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkelerinin desteklediği Mansur Hadi hükümetine bağlı güçler arasındaki çatışmalar, insani yardımın taşınması için önemli olan Hudeyda şehrinde devam ediyor. Husilerin elindeki şehri ele geçirmek için Suudi Arabistan ve desteklediği hükümet güçlerinin operasyonları yeniden başladı.

HUDEYDA NEDEN ÖNEMLİ?

Suudiler öncülüğündeki koalisyonun isminin açıklamasını istemeyen bir yetkilisinin verdiği bilgiye göre, Hudeyda’ya yönelik geniş kapsamlı operayon başlatıldı. Koalisyonun üst düzey komutanlarından Ali Al Taniji’nin WAM ajansına yaptığı açıklamada da, operasyonun başladığı doğrulandı.

Kızıldeniz kıyısındaki Hudeyda şehrine yönelik daha önce de operasyonlar düzenlenmiş ancak Husilerin sert direnişiyle karşılaşılmıştı. Milyonlarca kişinin gıda ve ilaç kıtlığıyla karşı karşıya olduğu ülkeye yapılan insani yardımlar bu kent üzerinden aktarılabiliyor.

HALKIN DÖRTTE ÜÇÜ YARDIMA MUHTAÇ

Yemen’de Ağustos 2014’de başlayan Husi isyanı ardından başlayan iç savaşta başkent Sana ve ülkenin geniş bir bölgesi Husilerin eline geçti. Mart 2015’de Sana’nın düşmesiyle Arap Koalisyonu’nun Husilere müdahalesiyle birlikte savaş derinleşti.

Savaşın bir tarafında Husiler ve onları destekleyen İran, diğer yanında ise uluslararası toplumun tanıdığı Yemen Cumhurbaşkanı Abd Rabbu Mansur Hadi’ye bağlı güçler ile Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu var. Bu savaşın doğrudan bir sonucu olarak ülkede dünyanın en ağır insanlık krizi yaşanıyor. 28 milyona yaklaşan ülke nüfusunun yüzde 75’i insani yardım ve korumaya ihtiyaç duyuyor.

Açlık ve yoksulluğun yanısıra, kolera gibi salgın hastalıklardan binlerce kişi can verdi. Bununla birlikte hava saldırıları ve yasaklı silahlarla, yoğun bir şekilde savaş suçları işleniyor. Birleşmiş Milletler’e (BM) göre iç savaşta 10 bin dolayında sivil ölürken, 53 bini aşkın kişi de yaralandı.