Yemen’de resmi konvoya saldırı: En az 5 ölü

Yemen’in güneyindeki Aden kentinde yetkililerin bulunduğu resmi konvoya yönelik bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda en az 5 kişi öldü.

Saldırının hedef aldığı konvoyda Aden Valisi Ahmed Lamlas ve Tarım bakanı Salem El Sokotri’nin de yer aldığı bildirildi.

İç savaşın yaşandığı ülkede, hükümetin geçici başkent olarak belirlediği Aden’deki bir mahallede gerçekleşen saldırıda, en az 5 kişinin öldüğü, 11 kişinin yaralandığı bilgisi verildi. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı. Bakan ve valinin saldırıdan kurtulduğu belirtildi.

Yemen’in güneyindeki Aden merkezli bir hükümet var. Suudi Arabistan destekli ve uluslararası toplumun tanıdığı hükümet güçleri ile Güney Geniş Konseyi birlik hükümetinde yer alıyor.  Güney Yemen, 1990’da ülkenin birleştirilmesinden önce bağımsız bir devletti ve sosyalist bir yapıya sahipti.

2014’te ise başkent Sana’nın Husilerin denetimine geçmesi ardından yıkıcı bir savaş başladı. Bir tarafta Suudi Arabistan destekli hükümet güçleri, diğer tarafta İran destekli Husiler var.

İnsan hakları örgütlerine göre bu savaşta onbinlerce kişi öldü. BM, milyonlarca kişinin göçe maruz kaldığını ve ülke nüfusunun açlığın eşiğinde olduğunu belirterek, Yemen’i dünyanın en ağır insanlık krizinin yaşandığı ülke olarak ilan etmişti.