Yemen’de üçüncü kolera dalgası endişesi

Dünyanın en ağır insanlık krizinin yaşandığı Yemen’de yağmur döneminin gelmesiyle birlikte kolera salgınının yeniden ağırlaşacağı uyarısı yapıldı.

Yemen’deki kolera salgısını çağdaş dönemin en yaygın salgını olarak değerlendiriliyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Nisan 2017’de başlayan ikinci dalga salgında 1.1 milyondan fazla kolera vakası ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü ve Sınır Tanımayan Doktorlara göre Eylül 2016 ile Mar t 2018 arasında 2.400’e yakın kişi hayatını kaybetti.

Yağmurlu dönemin başlangıcı ile birlikte bu salgının yeniden insani felakete yol açmasından endişe ediliyor. The Lancet Global Health dergisinde yayınlanan bir araştırmada yağışların bulaşma riskini arttırdığı belirtildi. Böylece, 2016 ve 2017’den sonra üçüncü bir salgın dalgası başlayabileceği uyarısı yapılıyor.

Yemen bölgelerinin yarısından fazlası salgından etkilenmiş durumda. Araştırmacılar, kamu sağlığı ve tropikal hastalık uzmanları, yetkili sağlık kurumlarını bir felaketin önüne geçmek için derhal tedbir almaya çağırdı.

Yemen, Ortadoğu’nun en yoksul ülkesi durumunda. Yemen’de 2014’ten bu yana çatışmalar yaşanıyor. Arap Koalisyonu’nun Mart 2015’te Husilere yönelik müdahalesiyle birlikte savaş derinleşti. Savaşın bir tarafında İran destekli Husiler ve ittifak halindeki eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’e bağlı güçler var. Salih de 4 Aralık günü Husiler tarafından öldürülmüştü. Diğer tarafta, Husiler karşısında gerileyen eski hükümet güçleri ile Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu var. Mart 2015’ten bu yana 10 binden fazla kişi hayatını kaybetti, en az 53 bin kişi yaralandı. Bu bilançonun yanısıra, Yemen’de dünyanın en ağır insanlık krizlerinden bir yaşandı. Nüfusun büyük çoğunluğu açlıkla mücadele ederken, kolera ve difteri salgını binlerce kişinin hayatına mal oldu. Çözüm yönündeki tüm çabalar da bugüne kadar başarısız oldu.