Yemen’de yeni bir savaş cephesi açılıyor!

Güney Yemen’de özerklik ilan edilmesi ardından Suudi Arabistan destekli hükümet güçleri, “silahlı isyanla çatışacakları” açıklamasında bulundu.

ABD’deki Yemen Büyükelçiliği Twitter üzerinde yaptığı açıklamada hükümet güçlerinin, Güney Yemen’de özerklik ilan eden isyancılara karşı savaşacaklarını bildirdi.

Güney Geçiş Konseyi, Nisan sonunda liman kenti Aden ve diğer Güney bölgelerinde özerk yönetim ilan etmişlerdi. Bu da Suudi destekli hükümet güçleri ile çatışmaların yayılması endişesine yol açmıştı.

1990’dan bu yana tek devlet oluşturmak amacıyla Kuzey Yemen’le birleştirilen Güney Yemen’le pratikte birlik koşulları oluşmadı. Arap dünyasında halk demokrasisi ve komünizmi benimseyen tek devlet olan Güney Yemen’de toplumun da hem Kuzey ile hem de genel anlamda Arap yarımadasının geri kalanı ile ciddi farklılıkları bulunuyor.

Ülkede savaş içerisinde savaş yaşanıyor. Temel çatışma İran destekli Husi milisleri ile Arap Koalisyonu destekli hükümet güçleri arasında yaşanıyor. Husiler, başkent Sana dahil ülkenin özellikle kuzey kesimlerini kontrolünde tutuyor. Arap Koalisyonu destekli cephede de derin bölünmeler vardı.