Yemen için uluslararası insani yardım konferansı düzenlenecek

İç savaşın ciddi bir yıkım yarattığı Yemen’e yönelik insani yardımları görüşmek üzere uluslararası büyük bir konferans düzenlenecek.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin yaz aylarında Yemen için bir insani konferansa ev sahipliği yapacağını duyurdu.

Macron, başkent Paris’te yapılacak konferansta bugüne kadar yapılan insani çalışmalar ile bundan sonra yapılacakların ele alınacağını söyledi.

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre 27 milyon nüfuslu Yemen’de toplamda 8,4 milyon kişi açlık sınırında yaşıyor.

Geçtiğimiz hafta Cenevre’de Yemen için düzenlenen konferansta 2 milyar doları aşkın yardım vaat edilmişti. Bunun 930 milyon dolarlık kısmı Suudi Arabistan Veliaht prensi Muhammed bin Salman tarafından bizzat BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e verilmişti.

Yemen için geçtiğimiz yıl da 2,5 milyar dolarlık yardım çağrısı yapılmış, ancak BM üyesi ülkeler bu miktarın sadece yüzde 73’ünü ödemişti.

2014 yılından bu yana İran destekli Şii Husi milisleriyle Suudi Arabistan destekli Devlet Başkanı Hadi Mansur’a bağlı birlikler arasındaki çatışmalarda en az 10 bin kişi yaşamını yitirdi. Binlerce kişi ise insani yardımların ulaşamaması nedeniyle hastalıklar ve salgınlar yüzünden hayatını kaybetti. Geçtiğimiz yıl kolera salgınında 1 milyon vaka tespit edilirken, 2 bin 200’ü aşkın kişi yaşamını yitirmişti.