Yemen’in kuzeyinde sel felaketleri: 17 ölü

Savaş nedeniyle dünyanın en ağır insanlık krizini yaşayan Yemen’de bu kez sel felaketi yaşandı, 17 kişi hayatını kaybetti.

Kuzey Yemen’deki Marib vilayetinde kötü hava koşulları nedeniyle sel felaketleri yaşandı. Yerel yetkililer 8’i çocuk olmak üzere 17 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Sağlık yetkilileri bunlardan 16’sının boğularak, birinin de yıldırım çarpması sonucu can verdiğini belirtti. Felaketlerde ikisi kadın 4 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Yemen’de yılın bu döneminde sık sık su baskınları yaşanıyor. Birleşmiş Milletler’e göre Arap Yarımadasının en yoksul ülkesi olan Yemen, dünyanın en ağır insanlık krizini yaşıyor.

Maarib bölgesi, 2014’ten beri Şii Husilerin denetimindeki başkent Sana’nın doğusunda yer alıyor. Bölge sık sık çatışmalara konu oluyor.

İnsani yardım kuruluşları yıllardır Yemen konusunda alarm zilleri çalıyor. 24 milyon nüfuslu ülkede, nüfusun yüzde 80’inden fazlası insani yardımlara bağımlı durumda.

Ülkede 2014’ten bu yana ağır bir savaş yaşanıyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu, 2015 yılından beri İran destekli Husilerle savaşıyor. Husiler 2014 yılında ülkedeki rejimi yıkarak, ülkenin kuzeyindeki geniş bölgeleri denetim altına aldı. Bunlar arasında başkent Sana da yer alıyor. Suudi Arabistan ve ittifakları ise Husilerle savaşarak, İran’ın etkisine karşı koymaya çalışıyor. Bu savaş nedeniyle Yemen’de dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor.