Yemen krizi: Husi isyancıları ve hükümet gemide toplandı

Birleşmiş Milletler, Yemen’in uluslararası güçlerce tanınan hükümeti ile Husileri görüşmeler için bir gemide buluşturdu.

Liman kenti Hudeyde’deki BM gözlemciler sorumlusu general Patrick Cammaert başkanlığında, hükümet ve Husi temsilcileri bir gemide buluştular.

Görüşme Hudeyde açıklarında BM’ye ait bir gemide gerçekleşti. Görüşmenin gemide yapılmasının ise, Husilerin hükümet kontrolündeki alanlarda bu tür toplantılara katılmayı reddetmesinde kaynaklandığı bildirildi.

Bu toplantı, aynı BM komitesinin düzenlediği üçüncü toplantı oldu. Toplantıda Hudeyde anlaşmasının, özellikle ateşkes öngören gelecek aşamaları ele alınıyor. Hudeyde’ye ilişkin anlaşma, BM’nin girişimleri sonucu Aralık ayında İsviçre’deki müzakereler sırasında yapılmıştı.

Yazılı bir açıklama yapan BM, tarafların Hudeyde’de konuşlandırılacak güçlere ilişkin tartışmalar yürüteceğini belirtti.

Suudi Arabistan destekli Yemen hükümet ile İran destekli Husiler, karşılıklı olarak birbirlerini ateşkesi ihlal etmekle suçluyor. Anlaşma kapsamındaki güç konumlandırılması ve tutuklu değişimi de, bu suçlamalar ardından ertelendi.

Hudeyde, insani krizdeki ülkeye yardımlar ve ithalatların temel giriş kapısını teşkil ediyor.

Riyad öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun Mart 2015’teki müdahalesinden bu yana ülkedeki çatışmalarda BM’ye göre en az 10 bin kişi hayatını kaybetti. Savaş nedeniyle milyonlarca kişi açlık çekerken, binlerce kişi salgın hastalıkların kurbanı oldu. Yemen, dünyanın en ağır insanlık krizinin yaşandığı yer olarak değerlendiriliyor.