Yemen müzakereleri önümüzdeki hafta başlıyor!

Birleşik Krallık’ın Yemen büyükelçisi, barış müzakerelerinin önümüzdeki hafta İsveç’te başlayacağını açıkladı.

İngiliz büyükelçi Michael Aron, Şii Husi isyancılarının sözcüsü Muhammed Abduselam’a hitaben yazdığı tweette, İsveç’e gitmek için rezervasyon yaptığını belirterek, “Delegasyonunuzu oraya götürmek için sabırsızlıkla bekliyorum” dedi.

Müzakerelerin gelecek hafta İsveç’te başlayacağını belirten Aron, “Siyasi çözüm ileri gitmenin yoludur” dedi.

BM’nin Yemen özel temsilcisi İngiliz diplomat Martin Griffiths, haftalardır barış sürecinin yeniden başlatılması için girişimlerde bulunuyor. Daha önce Cenevre’de yapılması planlanan müzakereler başlamadan başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Husiler, yeterli güvence verilmediği için Yemen’de çıkamamışlardı.

Mart 2015’te başkent Sana’nın Şii Husi milislerinin eline geçmesi ardından Suudi Arabistan’ın da dahil olduğu iç savaşta şimdiye kadar 10 binin üzerinde sivil yaşamını yitirdi. Geride kalan 4 yıla yakın sürede binlerce kişi hastalık ve salgınlardan dolayı hayatını kaybederken, milyonlarca kişi açlığa mahkum oldu.

Kısa bir süre önce Çocuk haklarını savunan Save The Children adlı sivil toplum kuruluşu yayınladığı rapor ile Yemen iç savaşından etkilenen çocukların durumuna dikkat çekmişti. Raporda Nisan 2015 ile Ekim 2018 tarihleri arasında Yemen’de 5 yaşın altında 84 bin 701 çocuğun açlık veya hastalıktan hayatını kaybettiği tahmininde bulunulmuştu. Yemen’deki durum sadece çocuklar için değil genel anlamda felaket düzeyinde. BM’ye göre dünyanın en büyük insanlık krizi yaşanıyor. Nüfusun yarası, diğer bir ifadeyle 14 Milyon Yemenli kıtlıkla karşı karşıya.