Yemenli güçleri arasında Hudeyde'de ateşkes anlaşması

Yemen’deki savaşın tarafları İsveç’te yürütülen müzakerelerde liman kenti Hudeyde’nin ateşkes yapılması üzerine anlaşma sağladı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Yemenli heyetlerin Hudeyde konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Guterres, BM’nin stratejik Hudeyde limanında “kilit rol” oynayacağını söyledi.

Uluslararası toplumun sivillere yönelik insani yardımının geçiş kapısı olan Hudeyde limanı, İsveç’teki müzakerelerde kritik bir sorun olarak öne çıkmıştı.

BM Genel Sekreteri, Ocak ayında yeni bir müzakere turunun yapılacağını açıkladı.

Husi milisleri ve Yemen hükümet arasındaki müzakerelere geçen hafta Perşembe günü İsveç’te BM çatısı altında başladı. İlk tur bir hafta sonra, bu Perşembe günü sona erdi.

Hükümet güçleri ve Husi isyancıları, iyi niyet göstergesi olarak 15 bin tutuklunun karşılıklı olarak serbest bırakılması için hazırlanan isim listesi üzerinde de anlaşma sağladı.

Şimdiye kadar savaşın sonlanmasına ilişkin tüm çabalar başarısızlıkla sonuçlandı. Yemen mevcut durumda dünyanın en ağır insanlık krizinin yaşandığı ülke olarak değerlendiriliyor. 2015’ten bu yana 10 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. Arap Yarımadası’nın bu en yoksul ülkesindeki, kriz geçen her gün derinleşiyor.

Savaşın bir tarafından Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun destek verdiği hükümet güçleri, diğer yanında İran destekli Şii Husiler var. Uluslararası güçler de savaş suçu işleyen temel güçlere silah ve diplomatik desteklerini sürdürüyor.