Yemenli Husiler, 300 askeri hedefe 'operasyon' başlattı

Yemenli Şii Husi isyancıları, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) hedeflerine yönelik bir hamle başlattıklarını açıkladı.

Husilerin kontrolündeki haber ajansı Saba’ya göre, Husiler, geçen Salı günü Suudi Arabistan petrol şirketi Aramco tesislerine yönelik dronlarla gerçekleştirikleri saldırının başlangıç olduğunu belirtti.

Husiler, bu hamlenin 300 askeri hedefi kapsadığını açıkladı. Hedefler arasında Suudi Arabistan ve BAE’ye ait genel karargahlar ve hayati önemdeki askeri tesislerin olduğu bildirildi.

Geçen Salı günü insansız hava araçları ile iki Suudi petrol tesisi vurulmuştu. Pazar günü bir açıklama yapan üst düzey Suudi bir yetkili, bölgede bir savaştan kaçınmak istediklerini ancak petrol alt yapılarına karşı yapılan saldırılardan sonra “sert ve kararlı” bir şekilde yanıt vermeye hazır olduklarını belirtti.

Altı Körfez monarşisini bünyesinde toplayan Körfez İşbirliği Konseyi de, Körfez’de güvenlik devriyelerini arttırdı. Bu bilgi, Bahreyn’de üslü Beşinci Amerikan Filosu tarafından verildi.

İRAN’A KARŞI SAVAŞ ÇANLARI

Suudi Arabistan ve BAE, Husilerin düzenlediği saldırılardan İran’ı sorumlu tutuyor. Suudi ve BAE tesislerine yönelik dron saldırıları ardından gerilim daha da tırmandı. ABD bölgeye uçak gemisi ve savaş uçakları gönderirken, İran’a karşı savaş endişesi de bu gelişmelerle birlikte arttı. ABD İran’ın bölgedeki Amerikan güçlerine karşı her an saldırı hazırlığı içerisinde olduğunu iddia ediyor. İran ise bu açıklamaları “psikolojik savaş” olarak değerlendiriyor.

New York Times gazetesinin kısa bir süre önce yayınladığı bir habere göre, ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, İran’ın saldırması veya nükleer silah alanındaki çalışmalarını hızlandırması halinde bölgeye 120 bine varan asker göndermeyi planlıyor. Trump, bu haberi hem yalanladı hem de doğruladı.

Trump, “Bu öykü nerden çıktı? New York Times’tan... ve New York Tames, fake news’tir (yalan haber).Fake news olduğunu düşünüyorum. Ben bunu yapar mıyım? Kesinlikle. Ama bunun için plan yok. Umarım ki bunun için plan olmaz” dedi.

Trump daha sonra şu ifadeler ekledi: “Ama eğer bunu yapsaydık, daha fazla birlik gönderirdik.”