Yeni bir referandum olsa Brexit yanlıları azınlıkta kalacak

Britanya’da yapılan bir araştırmaya göre, bugün bir referandum olsa halkın büyük bir kesimi AB’de kalınmasından yana oy kullanacak.

Survation tarafından Channel 4 için yapılan araştırmada, Büyük Britanya’da Avrupa Birliği’nden (AB) çıkışa karşı olanların oranının arttığı görüldü.

YENİ BİR REFERANDUMDA YÜZDE 54’Ü ‘AB’DE KALMAK’ İSTİYOR

Araştırmaya göre, bugün yeniden bir AB’den çıkış (Brexit) referandumu olsa en az yüzde 54’lük bir kesim ‘hayır’ oyu kullanacak. 2016’daki referandumda halkın yüzde 51,9’u AB’den çıkışa ‘evet’ demişti.

20 Ekim-2 Kasım tarihleri arasında 20 bin kişiyle görüşülerek yapılan araştırmaya göre, Başbakan Theresa May’in Muhafazakar Partisi seçmeni arasında da yüzde 33’lük bir kesim AB’yle imzalanacak bir Brexit anlaşmasını kabul etmeyecek.

Aynı araştırmaya göre, seçmenin yüzde 36’sı AB ile herhangi bir anlaşma bulunamasa da Britanya’nın anlaşma olmadan birlikten ayrılmasından yana. Yüzde 35’lik bir kesim anlaşmaya varılamaması durumunda AB’de kalınmasını isterken, yüzde 19’u ise Brexit’in yeni bir anlaşma sağlanana kadar ertelenmesini destekliyor.

ANLAŞMA OLMAZSA YENİ REFERANDUM İSTEYENLER DAHA FAZLA

Britanyalıların yüzde 43’ü, AB ile Theresa May hükümeti arasında bir anlaşmaya varılması halinde yeni bir referandum düzenlenmesini istiyor. Sadece yüzde 39’luk bir kesim her halükarda AB’den çıkılmasından yana görüş belirtiyor.

2016’da düzenlenen ve katılımın yüzde 72’de kaldığı Brexit referandumunda yüzde 51,89 ile AB’den çıkılması kararı çıkmıştı. Büyük Britanya’yı oluşturan İngiltere’de yüzde 53,4, Galler’de ise yüzde 52,5’lik oy oranıyla Brexit tercihi öne çıkmıştı.

Bağımsızlık talebinin öne çıktığı İskoçya’da halkın yüzde 62’si AB’de kalınmasından yana oy kullanırken, İrlanda’da bu oran yüzde 55,8 olmuştu.