Yeni Brexit referandumu için 1 milyon imza

Önümüzdeki Mart ayında AB’den ayrılmaya hazırlanan Büyük Britanya’da yeni bir Brexit referandumu yapılmasını isteyenlerin düzenlediği kampanyada 1 milyonu aşkın imza toplandı.

Britanya’nın Avrupa Birliği’nden çıkışına (Brexit) dair varılan anlaşma bugün Avam Kamarası’nda görüşülecekken, anlaşmaya ilişkin oylama 11 Aralık’ta yapılacak. Ancak Mart 2019’da gerçekleşecek ayrılmanın iptal edilmesini isteyenlerin çabaları da devam ediyor.

Farklı partilerden birçok parlamenter, yeni bir Brexit referandumu düzenlenmesi talebiyle düzenlenen kampanya kapsamında toplanan 1 milyonu aşkın imzayı Başbakan Theresa May’e sundu. Parlamenterler, yeni bir referandumun gerekli olduğunu vurguladılar.

MAY: ÖNCE İLK REFERANDUMUN GEREĞİ YAPILACAK

AB’den çıkılmasına karşı çıkanların düzenlediği yeni bir referandum kampanyasına ilişkin konuşan Başbakan May ise, Brexit’in kesinlikle gerçekleşeceğini yineledi.

Yeni bir referandumun söz konusu olamayacağını vurgulayan May, Haziran 2016’daki referandumla halkın kararını verdiğinin altını çizdi. May, “İnsanlar ikinci bir referandumdan bahsediyorlar. Ancak biz halen ilk referandumun sonucunun gereğini yerine getirmedik” diye konuştu.

23 Haziran 2016’da düzenlenen referandumda Büyük Britanya genelinde yüzde 52 oyla AB’den çıkılması kararı alınmıştı. İngiltere ve Galler’de AB’den çıkılması yanlıları çoğunlukta iken, Kuzey İrlanda ve İskoçya’da ise çoğunluk AB’de kalınması yönünde oy kullanmıştı.