Yeni Filistin hükümeti kuruldu, Hamas’a yer yok

Filistin’in yeni Başbakanı Muhammed Ştayyeh, hükümet kabinesini kurdu. El Fetih’in uzun dönem ittifaklarından oluşan hükümette Hamas’a yer verilmedi.

Filistin’de kurulan yeni hükümet, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a sadık kişilerden oluşuyor.

Ancak hükümette, küçük bazı siyasi oluşumlar da yer alıyor. Çoğu kilit görevler, önceki Rami Hamdallah hükümetinde olduğu gibi kaldı. Hamdallah, 2014’de başbakan olmuştu.

Uzmanlara göre Mahmud Abbas’ın kendisine yakın isimlerden biri olan Muhammed Ştayyeh’e hükümet kurma görevini vermesi, Hamas’ı biraz daha izole etmeyi amaçlıyor.

Hamas ise “tek taraflılığa ve iktidarın tekele alınmasına” tepki göstererek, İslamcı hareketi de içeren bir ulusal birlik hükümeti kurulması çağrısında bulunuyor. Hamas, Gazze Şeridi’ni hakimiyetinde bulunduruyor ve El Fetih ile rakip pozisyonunda.

Her iki hareket özelikle, 2007 yılında Hamas’ın Gazze Şeridi’nde kontrolü ele geçirmesinden bu yana gerilim halinde.

ABD, Ştayyeh tarafından kurulan yeni hükümeti kutladı. ABD Başkanı Donald Trump’ın danışmanı ve uluslararası görüşmeler özel temsilcisi Jason Greenblatt, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada “Mevcut kişilerin tecrübeleri ile, barış ve Filistinlilerinin yaşamının iyileştirilmesi yönünde birlikte çalışabilmeyi umut ediyoruz. Yeni bir sayfa açmanın zamanı geldi” dedi.

Filistinliler ile İsrail arasında, sorunu çözme yönündeki görüşmeler de 2014’teki son başarısız müzakerelerden bu yana tıkanmış durumda.

Geçen hafta yapılan genel seçimlerin galibi olan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, iki devletli çözümden giderek uzaklaştı.

Filistin’de yeni hükümet ayrıca Trump yönetiminin “barış” planını açıklamayı planladığı bir döneme denk geldi. Bu plan, Trump’ın ortosoks bir Yahudi olan ve Netanhayu ile ilişkilere sahip damadı Jared Kushner tarafından hazırlandı. Trump da iktidara geldiğinden bu yana Netanyahu ile ilişkilerini güçlendirdi. Trump özellikle Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdı ve Suriye’den koparılan Golan’ın bir kısmında İsrail egemenliğini kabul etti.