Yeni Merkel hükümeti resmen iş başı yaptı!

Almanya, 24 Eylül 2017 günü yapılan seçimlerden tam 171 gün sonra yeni hükümetine kavuştu. Hıristiyan demokrat politikacı Angela Merkel Federal Meclis’te yapılan oylamada oyların çoğunu alarak dördüncü kez başbakanlık koltuğuna oturdu.

Almanya’nın yakın tarihindeki en uzun siyasi kriz bugün resmen sonra erdi. Ülkenin gündemini aylardır işgal eden koalisyon görüşmeleri geçtiğimiz Şubat ayında sonuçlanmıştı. Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD)’nin geçtiğimiz Pazartesi günü koalisyon anlaşmasını imzalamıştı.

Yeni koalisyon anlaşması ve yeni kabinenin onaylanması için bugün Federal Meclis’te oylama yapıldı. Oylamada muhafazakar lider Merkel dördüncü kez başbakanlık görevine seçilirken, yeni kabinesi de meclis tarafından resmen onaylanmış oldu.

Meclisteki gizli oylamaya 702 milletvekilinden 688’inin oyu geçerli kabul edilirken, 364’ü Merkel’in başbakanlığı için “evet” oyunu kullandı. 355 milletvekili ise Merkel için “hayır” dedi. Merkel’in en az 355 oyu alması gerekiyordu. Merkel böylelikle ihtiyaç duyduğu milletvekili sayısından 9 fazla alabildi.

Almanya’da son yıllarda denenen ülkenin iki büyük partisi arasında yapıldığı için büyük koalisyon hükümeti de üçünce kez iş başı yapacak. Koalisyonunu ortakları Hristiyan Demokrat Birlik (CDU), Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) ve Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) toplam 399 milletvekili bulunuyor.

Geri kalan 300 milletvekili de Almanya İçin Alternatif (AfD), Sol Parti, Yeşiller Partisi ve Hür Demokratlar Partisi (FDP) arasında dağılıyor. 24 Eylül’deki seçimlerde ikinci parti olarak çıkan SPD’nin koalisyona girmesi nedeniyle AfD de en fazla vekile sahip olduğu için federal mecliste ana muhalefet partisi oldu.

YENİ KABİNE İLK KEZ TOPLANIYOR

Federal Meclis’teki oylamanın ardından Merkel Bellevue sarayına giderek Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’den atama belgesini aldı. Merkel, daha sonra ise bakanlarla birlikte mecliste yemin edecek. Yeni kabinenin ise bugün saat 17.00’ye doğru ilk toplantısını yapması bekleniyor.

Geçtiğimiz hafta Merkel yeni kabinin CDU’lu bakanlarının kimin olacağını açıklamıştı. Merkel’in yeni ekibinde daha genç isimler ve daha çok kadın bakan bulunuyor. CSU’nun payına İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlı düşerken, SPD’nin elinde 6 bakanlık olacak.

SPD’ye verilecek bakanlıklar arasında Dışişleri, Maliye, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlıkları öne çıkıyor. Bir önceki hükümette Adalet Bakanı olan Heiko Maas, Sigmar Gabriel’in yerine yeni dışişleri bakanı olarak yeni hükümette görev yapacak.