Yeni Zelanda’da silah yasağı başladı

Yeni Zelanda’da iki camide gerçekleşen katliam ardından saldırı silahları ve yarı otomatik silahların satışına yasak getirildi. Yüzlerce kişi silahlarını teslim etmek için polise başvurdu.

Başbakan Jacinda Ardern, Perşembe günü yaptığı açıklamada saldırı silahları ve yarı otomatik silahların satışının yasaklandığını duyurdu. Yasak, yerel saatle 15.00’te yürürlüğe girdi. Başbakan, silahların satın alınması için 100 milyon ile 200 milyon dolar arasında bir program devreye koydu.

Silah bulunduranlara ilişkin bir af süreci de olacak, ancak sürenin dolması halinde halen sözkonusu silahlara sahip olanlara 4 bin Yeni Zelanda dolarına varan para cezaları ve 3 yıl hapis cezası öngörülüyor.

Yasağın uygulamaya girmesinden sonra 500’ye yakın kişi polisin uygulamaya koyduğu özel numarayı arayarak, silahlarını teslim etmek istediklerini bildirdi.

İki hafta önce, Christchurch kentinde iki camiye yönelik beyazların üstünlüğüne inanan Avustralyalı bir ırkçı tarafından düzenlenen saldırıda 50 Müslüman hayatını kaybetmişti.

Polis, 4.5 milyon nüfuslu Yeni Zelanda’da 1.2 milyon ateşli silahın dolaşımda olduğunu tahmin ediyor. Ancak vatandaşların elindeki askeri tip silahlara ilişkin bir tahmin yapılmadı.