Yerli halklar militarizasyona ve savaşlara karşı yürüdü

Meksika’nın birçok kentinde Ulusal Yerli Kongresi'nin (CNI) çağrısıyla bir araya gelen binler, militarizasyona ve savaşa karşı yürüdü.

Latin halkları, 12 Ekim günü 530 yıl önce konkistadorların (fatih) sömürgeci
işgaline karşı yerli direnişini kutladı.

Meksika'da, Ulusal Yerli Kongresi (CNI) aracılığıyla koordine edilen farklı kolektifler, örgütler
ve yerli halklar, Meksika hükümetinin ordunun kamu güvenliği işlerini yürütmesine ve eyalet polis güçlerinin kontrolünü ele geçirmesine izin verecek şekilde yasalarda değişiklik yapma kararına bir yanıt olarak militarizasyon ve savaşa karşı küresel bir eylem günü çağrısında bulundu.

Meksika hükümetinin bu hamlesi, CNI bildirisinde de belirtildiği üzere, halkların topraklarını mülksüzleştirmeyi amaçlayan mega projelere ve özel sermaye girişimlerine karşı çıkan toplumsal kesimlerin bastırılmasında kilit rol oynayan silahlı kuvvetlere daha fazla güç vermeyi amaçlayan bir dizi siyasi girişimin bir parçasıdır: "Bu mega projeler ve bu işletmeler ulusal coğrafyada ve her şeyden önce yerli bölgelerinde; bir süredir suçun, alkolizmin, uyuşturucu bağımlılığının ve elbette Toprak Ana'nın tahribatının yanı sıra insan yoksulluğu ve sömürüsünün yaygınlaştığı alanlarda konuşlandırılıyor. "

4 Ekim'de Senato, Meksika'da silahlı kuvvetlerin kamu güvenliğindeki varlığını 2028'e kadar uzatmak için bir reformu da onayladı. Bu nedenle CNI, ölüme ve unutulmaya karşı direnen Meksika ve dünya halklarına, toplumsal, sivil ve siyasi örgütlere, kadınlara ve erkeklere Meksika'da ve dünyada savaşa karşı seslerini yükseltme çağrısı yaptı.

Eylemler Veracruz, Oaxaca, Morelos, Chiapas, Jalisco ve Sonora eyaletlerinde gerçekleşti. Mexico City'de, CNI tarafından Ulusal Yerli Kongresi ve Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu (EZLN) halklarına karşı yürütülen savaşa ve militarizasyona HAYIR sloganıyla düzenlenen eyleme, ülkenin farklı bölgelerinden farklı yerli halklardan ve mahallelerden binlerce kişi, kayıp yakınları, kadın cinayeti mağdurları, feminist kolektifler, öğrenciler ve sivil toplum örgütleri katıldı.

Eylemciler, "Yaşasın yerli halklar", "Militarizasyona hayır", "Orduya bir pezo daha yok" gibi sloganlar atarak , şarkı söyleyerek hükümetin yerli halka yönelik şiddeti durdurmasını talep etti.

Eylemlerde Türk devleti tarafından sistematik olarak saldırıya uğrayan ve son zamanlarda
İran'daki baskılar nedeniyle Kürt halkı da dahil olmak üzere dünyanın her yerinde halklara karşı yürütülen savaşın durdurulması çağrısı yapıldı.