Yeşiller’den Efrin ve “Türkiye’ye silah verilmesin” kararı

Almanya’da muhalefet partilerden Yeşiller Partisi’nin Olağanüstü Kongresi’nde Efrîn’e yönelik saldırılar kınadı ve Türkiye’ye silah satışının durdurulmasını talep etti.

Hannover'de dünden bu yana devam eden Yeşiller Parti Olağan Kongresi'nde yeni başkanlar seçilmişti. Schleswig-Holstein Eyaleti Çevre Bakanı Robert Habeck ve Federal Meclis üyesi Annalena Baerbock en fazla oyu alarak partinin liderlik koltuğuna oturdular.

Kongrenin gündemine gelen konulardan birisi de Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırıları oldu. Efrîn’e ilişkin delegeler tarafından kongreye sunulan önerge oy çocukluğuyla kabul edildi. Önergede Türk ordusunun Efrîn’i hedef alan saldırılarının uluslararası hukuka aykırı olduğuna dikkat çekildi.

Efrîn saldırısıyla Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bölgedeki yangına körükle gittiği görüşü dile getirilen önergede “Almanya buna sessiz kalmamalı” çağrısı yapıldı. Almanya’nın Efrîn saldırılarına tepki olarak Konya'daki NATO üssünde konuşlandırılan AWACS keşif uçaklarında görev yapan askerlerini geri çekilmesi gerektiği belirtildi.

Yeşiller Partisi ayrıca federal hükümetin Türkiye'ye silah ve askeri teçhizat ihracatının durdurulması gerektiği ifade edildi. Yeşiller Partisi gibi Almanya’daki muhalefet partilerinden Sol Parti de Konya’daki askerlerin geri çekilmesini ve Türkiye ile her türlü silah ihracatının durdurulmasını talep ediyor.

Almanya’nın daha önce Türk ordusuna sattığı “Leopard II” tanklarının Efrin saldırısına kullanıldığına ilişkin fotoğrafların basında yer almasının ardından Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, yeni hükümet kurulana kadar Türkiye’ye daha önce satılan tankların modernizasyonu planına onay vermeyeceklerini söylemişti.

Alman Sol Parti Federal Meclis Grup Başkanı Sahra Wagenknecht da geçen hafta yaptığı açıklamada, Efrin saldırısına tepki olarak NATO üssünde görevli Alman askerlerinin Konya'dan çekilmesini ve Türkiye'ye silah sevkiyatının durdurulmasını talep etmişti.

Ancak Der Spiegel dergisi yeni sayısında Alman hükümeti AKP’ye aracılar gönderdiği Ekim ayında da bazı tanklar için anlaşmaya izin verdiğini dikkat çekti. Habere göre silah ihracatlarına onay veren ve başbakan Merkel ile 6 bakanın yer aldığı Federal Güvenlik Konseyi (BSR) toplantısından hemen sonra Türkiye’ye silah anlaşmasına izin verildi.  Buna göre Ekim ayında Türk ordusuna aite 120 adet M60 tipi tankın modernizasyonu için yapılan anlaşma onaylandı.