Yüzbinler tutuklanan bağımsızlıkçılar için sokağa indi

Katalonya’da yüzbinlerce kişi, bağımsızlık yanlısı sivil toplum kuruluşlarının önde gelen temsilcilerine yönelik tutuklamalara karşı çıktı.

Omnium Cultural Derneği yöneticisi Jordi Cuixart ile Katalan Ulusal Asamblesi (ANC) adlı kuruluşun yöneticilerinden Jordi Sanchez, İspanya polisince gözaltına alınmış ve tutuklanmışlardı.

1 Ekim’deki bağımsızlık referandumu öncesinde İspanyol polisinin sandıkları gasp etmek için düzenlediği bir operasyonu eylemlerle bloke eden iki Katalan militanı ise yüzbinlerce kişi sahiplendi.

Katalonya’nın başkenti Barselona’da toplanan yüzbinler, siyasi yönetimin yanı sıra sivil topluma yönelen baskıları protesto etti. Kitle, Katalonya’nın bağımsızlığı lehine sloganlar atarken, eylemlere bağımsızlık yanlısı olmayanların da katıldığı bildiriliyor.

Çok sayıda kişinin İspanya’nın referandum karşısındaki baskıcı politikalarına karşı çıkmak amacıyla eyleme katıldığı öğrenildi.

1 Ekim’deki bağımsızlık referandumunu engellemek isteyen İspanya hükümeti, yasak kararını sert bir biçimde uygulamıştı. Binlerce sandığa el koyan İspanyol birlikleri, pusulaları da gasp etmişti. Ayrıca seçim sandıklarının kurulduğu binalar bloke edilmişti.

Referanduma tüm baskılara ve birçok kentte hiç sandık kurulamamasına rağmen yüzde 43 civarında bir katılım olmuş ve halkın yüzde 90’ından fazlası bağımsızlık lehinde oy kullanmıştı. Ancak İspanya, bağımsızlık kararını iki ay ertelemeyi öneren Katalonya Bölge Başkanı Carles PUigdemont’un tümüyle geri adım atmasını istemiş ve yarına kadar süre tanımıştı.