Yukarı Karabağ çatışması: İran ve Fransa'dan Türkiye tepkisi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Yukarı Karabağ krizinde Türkiye'yi "provokasyonlardan vazgeçmeye" çağırırken, İran da yabancı güçlerin çekilmesini istedi.

Yukarı Karabağ'da Ermenistan ile Azerbaycan arasında ateşkes anlaşmasından bir gün sonra açıklamada bulunan Fransa Cumhurbaşkanı, Ermenistan'ın çıkarlarını koruyan kalıcı bir siyasi çözüm için çalışılmasını istedi.

Macron, "Dağlık Karabağ’daki Ermeni nüfusun iyi koşullarda muhafaza edilmesini ve evlerinden kaçan on binlerce insanın evlerine geri dönmesini sağlayacak, çatışmanın kalıcı bir siyasi çözümünün parametrelerini belirlemek için gecikmeden çalışmalar yapılmalıdır" dedi.

"Bu zorlu zamanda Fransa Ermenistan'ın yanındadır" diyen Macron, ateşkes anlaşmasının parametrelerini analiz etmek istediklerini belirtti.

Macron, ayrıca "Türkiye'yi Dağlık Karabağ hakkındaki provokasyonlarına son vermeye, itidal örneği göstermeye ve taraflar arasında kalıcı bir anlaşmanın müzakere edilmesi olasılığını tehlikeye atacak hiçbir şey yapmamaya şiddetle" çağırdı.

Dağlık Karabağ'a ilişkin bir açıklama da İran'dan geldi. İran yazılı bir açıklama ile ateşkesi selamladı ve Yukarı Karabağ'daki yabancı güçlerin çekilmesini istedi.

Yukarı Karabağ'a yönelik savaşın temel kışkırtıcısı olan Türkiye, Azerbaycan ordusuna başta dron olmak üzere silah desteğinin yanısıra, Suriye'den çok sayıda çete mensubunu da taşıdı.

Tahran yönetimi, bu ateşkesin özellikle "Kafkasya'da kalıcı bir barışın tesis edilmesini sağlayacak kesin önlemlere yol açmasını, böylece tüm bölge ülkelerinin nüfusuna huzur ve refah getirmesini ve mevcut endişeleri yatıştırmasını" umut etti.

Rusya'nın öncülüğünde yapılan ateşkes anlaşmasına göre taraflar mevcut pozisyonlarını koruyacak. Anlaşma, Azerbaycan'ın stratejik Şuşa kentini işgal etmesi ardından yapıldı. Azerbaycan ve ittifakı Türkiye, bu anlaşmayı Ermenistan'ın teslimiyeti olarak yorumladı ve aşağılayıcı ifadeler kullandı.

Anlaşma kapsamında Rusya, bölgeye "barış gücü" adı altında 2 bin dolayında asker göndermeye başladı. 

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın "acılı" olarak ifade ettiği anlaşmayı imzaladığını açıklaması ardından, Erivan'da protestocular hükümet ve parlamento binalarını işgal etti ve Paşinyan'a yönelik "Vatan haini" şeklinde slogan attı.