Yukarı Karabağ: Paris ve Washington ablukanın kaldırılmasını istedi

ABD ve Fransa, Ermenistan’ı Yukarı Karabağ’a bağlayan hayati önemdeki Laçin Koridoru üzerindeki ablukaya “derhal” son verilmesini istedi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Fransız mevkidaşı Catherine Colonna, bir telefon görüşmesinde Laçin Koridoru üzerindeki ambargoya ilişkin görüş birliğine vardı.

Açıklamaya göre bakanlar “Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki durumu” ele aldı ve “Laçin Koridoru boyunca serbest geçişin derhal tesis edilmesinin gerekliliğine” vurgu yaptı.

Yasadışı madene karşı olduklarını iddia eden bir grup Azerbaycanlı aralık ortasından bu yana Laçin Koridoru’nu bloke ediyor.

Yukarı Karabağ’ın 120 dolayındaki sakini ise elektrik ve internet kesintilerinin yanısıra ısınma, gıda ve ilaca erişim sorunu yaşıyor. Uluslararası Af Örgütü, Perşembe günü yaptığı açıklamada insani durumun “felaket” düzeyde olduğunu belirtmişti.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, "Yukarı Karabağ halkları üzerindeki mevcut ablukanın ciddi insani sonuçları kabul edilemez. Fransa ve ABD bu duruma bir son vermek için çabalarını birleştiriyor" dedi.

Ermenilerin çoğunlukta olduğu bu dağlık bölge, Sovyetler Birliği’nin yıkılması ardından Azerbaycan’dan bağımsızlığını ilan etmiş ve 1990’lı yıllarda ilk savaş başlamıştı. Bu savaşta, 30 bin kişi ölmüş, yüzbinlerce kişi mülteci durumuna düşmüştü.

Türkiye destekli Azerbaycan ile Ermenistan, 2020 sonbaharında da Yukarı Karabağ’ın kontrolü için savaşa girdi.  Bu savaşta 6 bini aşkın kişi hayatını kaybederken, Ermenistan’ın yenilgisi ile sonuçlandı. Bölgenin önemli bir bölümünü işgal eden Azerbaycan, sık sık ağır savaş suçları işlemekle suçlanıyor.