Yunanistan'da insan kaçakçılarına dev operasyon

UNCHR bu yıl Ege denizinden Avrupa'ya kaçak yollarla ulaşan mülteci sayısının 148 bine ulaştığını açıklarken, İtalya ve Yunanistan'da polis insan kaçakçılarına karşı operasyonlarını hızlandırdı.

Yunanistan'da iki şebekeye operasyon yapan polis 20 insan kaçakçısını gözaltına aldı.

Yunanistan'da uluslararası çapta insan kaçakçılığı yapan iki şebekeye polis operasyon düzenlendi. Yunanistan'ın birçok kentinde şebeke üyelerinin ev ve iş yerlerine baskın gerçekleştiren polis 20 insan kaçakçısını gözaltına aldı.

Operasyona ilişkin basına bilgi veren Yunan hükümet yetkilileri, gözaltına alınanların yıllardır sahte pasaport ve kimlik düzenleyerek Batı Avrupa ülkelerine göçmen taşıdığını bildirdiler.

Göçmenlerin bir kısmına turist süsü veren şebekenin sahte pasaportlarla, diğer kısmını da Yunanistan'ın batısından İtalya'ya botlarla gönderildiği belirtiliyor. Şebekenin Türkiye bağlantıları üzerinde duran polis, göçmenlerin Türkiye-Yunanistan sınırını kullanarak giriş yaptığını tespit etti.

Şebeke üyeleri arasında Türk, Yunan, Suriye ve Arnavut vatandaşlarının da olduğu bildiren polis, şebekenin özellikle denizde dayanıklı olmayan botlar kullandığını ve birçok göçmenin ölümüne neden olduğunu açıkladı.

EGE'DE ALMAN DONANMASI 2 YILDIR GÖREVDE!

Bu arada Ege denizinde insan kaçakçılığının önüne geçmek için 2015 yılından Alman donanmasına ait "Mecklenburg-Vorpommern" firkateyni de görev yapıyor. Alman ordusunun açkıladığı rakamlara göre ise bu iki yıllık süre zarfında 110 insan kaçakçısı yakalanıp İtalyan polisine teslim edildi.

Ayrıca Alman donanmasının Ege denizinde seyir halindeyken kaçak göçmen taşıyan 400 bota operasyon yaptığı belirtildi. Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte Yunanistan’ın Ege adalarına Türkiye’den giden göçmen sayısında azalma yaşanacağı beklentilerinin yerine, son iki günde mülteci trafiğinin artması ise dikkat çekti.

Yunanistan'ın Hios adasına son iki gün içerisinde 300'ye yakın mültecinin ulaştığı, Avrupa Birliği'nin sınırları koruma çerçevesinde görev yapan Frontex ekipleri 49 sığınmacıyı ölümden kurtardı. Benzer şekilde Kalolimnos’ta da 15 göçmen kurtarıldı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR)'nin son verilerine göreve 2017 yılı içerisinde Ege denizinden Avrupa'ya kaçak yollarla ulaşan mülteci sayısı 148 bine ulaştı. Uluslararası kuruluşlar ise bu yıl içerisinde 2800 mültecinin denizde boğularak can verdiğini tespit etti.