Yunanistan’da sağcı parti önde, Çipras için muhalefet zamanı

Yunanistan’da bu Pazar günü yapılan genel seçimleri, beklendiği gibi iktidardaki solcu Sryza partisi kaybetti.

Sandık çıkışı anketlere  göre, Kyriakos Mitsotakis yönetimindeki muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi, geniş bir şekilde önde yer alıyor.

Solcu Syriza’nın lideri Başbakan Aleksis Çipras’ın Mayıs ayında AP seçimlerinden sonra erken seçim kararı almıştı. Seçimler ülkede halen süren ekonomik krizin baş sorumlularından olan Yeni Demokrasi partisine yaradı.

İlk tahminlere göre Mitsotakis’in partisi oyların yüzde 38 ila 42’sini alırken, başbakan Aleksis Çipras’ın partisi Syriza yüzde 26.5 ila yüzde 31,5’i arasında oy elde etti. Bu sonuçlara göre 300 sandalyeli parlamentoda sağcı parti sandalyelerin 155 ila 167’sini alacak.

Merkez sol Değişim Hareketi ve Komünist Partisi de yüzde 5 ile 8 arasında değişen oy oranlarına ulaştılar.

Syriza’nın Avrupa Birliği’ne karşı tavizsiz tavırlarıyla bilinen eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis’in kurduğu MeRA25 adlı partinin de yüzde 3 barajını aşabileceği tahmin ediliyor.

Benzer şekilde aşırı sağcı Altın Şafak ile Rusya yanlısı politikalarıyla öne çıkan milliyetçi Yunan Çözümü adlı partinin de yüzde 3 barajını aşması bekleniyor.

Bu seçimlerle birlikte  Çipras’ın dört yıllık iktidarı ardından geleneksel partiler yeniden iktidara geri döndü.

Çipras, Yunanistan’ın son 150 yıldaki en genç başbakanıydı. Analistlere göre, seçmenleri sözlerini tutamadığı için hayal kırıklığı yaşadı. Ancak bazılarına göre, sağcı partiye oy verilmesi, özünde Çipras’ı cezalandırma amacını taşıyor. Çipras’ın bundan böyle muhalefete geçerek, partisini ve tabanını örgütlemesi bekleniyor.