Yunanistan sekiz yıllık borç krizi sayfasını kapattı

Yunanistan, Euro Bölgesi Ekonomi Bakanları ile yapılan anlaşma sonrasında sekiz yıllık kriz sayfasını kapattı. Böylece ülkedeki borç krizi, kemer sıkma politikaları ve kurtarma paketleri sonlandı.

Euro Bölgesi Bakanları ile yapılan anlaşma, Yunanistan’ın borçlarının son kez hafifletilmesini içeriyor.

Yunanistan Hükümet sözcüsü Dimitris Tzanakopulos, “Yunanistan bir sayfayı kapatıyor, borcu artık yaşanabilir düzeyde” dedi.

Kamu televizyonu ERT TV’ye konuşan Tzanakopulos, “Yunan halkının yeniden gülümseyebileceği, nefes alabileceğini düşünüyorum. Bu tarihi bir karardır” diye ekledi.

Bakanlar ile yapılan son anlaşma kapsamında Yunanistan’ın 20 Ağustos’ta kreditörler olan Euro Bölgesi ve Uluslararası Para Fonu IMF’nin vesayetinden çıkması bekleniyor.

Anlaşma, Yunanistan’ın borçlarının büyük bir bölümünü 10 yıl içerisinde ödemesine olanak tanıyor. Yunanistan’ın borçlarını daha önceki anlaşmalar kapsamında 2022’den itibaren ödemeye başlaması öngörülüyordu. Ancak yeni anlaşmaya göre borçlarının bir kısmını 2032’den itibaren ödemesi gerekiyor.

Bakanlar toplantısında, Yunanistan’a son haftalarda gerçekleştirdiği 88 reform karşılığında son yardım dilimi olan 15 milyar euro verilmesi kararlaştırıldı.

Almanya’nın baskısı nedeniyle, kredi kapsamındaki tedbirlerden bazıları gelecek aylar içerisinde beklenen bazı yeni reformlara koşullandı.