Zarif: ABD müzakere istiyorsa, nükleer anlaşmaya uymalı

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD müzakereler yürütmek istiyorsa, nükleer anlaşmaya yeniden dahil olması ve “ekonomik terörizme” son vermesi gerektiğini söyledi.

Zarif, Malezya ziyareti sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, “ABD İran halkına karşı ekonomik bir sava başlattı. İranlılara karşı savaşa ve ekonomik terörizmlerine son vermezse ABD ile görüşmemiz mümkün olmayacaktır” dedi.

Nükleer anlaşmayı kast ederek ABD ile uzun uzun konuştuklarını söyleyen Zarif, “Bir anlaşma elde etmiştik. Başka tartışmalar umut edebilmeden önce bu anlaşmayı uygulamalılar” diye ekledi.

ABD ile İran arasındaki gerilim, ABD’nin Mayıs 2018’de nükleer anlaşmadan çekilmesi ve yaptırımlara geri dönmesi ardından tırmandı.

ABD Başkanı Donald Trump, Fransa’da yapılan G7 zirvesi sırasında yaptığı açıklamada İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir görüşmenin mümkün olduğu yönünde mesaj vermişti.

Ancak Ruhani, Salı günü yaptığı açıklamada bu öneriyi sert bir dille reddederek, Washington’un öncelikle İran’a karşı yaptırımları kaldırması gerektiğini söyledi. Ruhani, “İran bu anlaşmaya dahil olan diğer büyük güçlerle tartışma halinde” dedi.

İran Dışişleri Bakanı Zarif de G7 zirvesi sırasında Fransa’ya yaptığı sürpriz ziyarette “Eğer ABD odaya geri dönmek istiyorsa, satın alması gereken bir bilet var ve bu bilet anlaşmaya saygı duymaktır” demişti.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper de Çarşamba günü İran’ı Körfez’deki gerilimleri yatıştırmak için Washington ile görüşmeye çağırdı. Esper, “İran ile çatışma arayışında değiliz. Onlarla diplomasi yoluyla konuşmak istiyoruz” dedi