Zenginlik yoğunlaşması zaman ayarlı bir bomba!

Zenginler vergi kaçırıyor, daha fazla kazanmak istiyorlar. Paylaşmak istemiyorlar ve bu halleriyle kendilerini başarılı göstermek için yarışa giriyorlar. Kaçırdıkları bir dünyayı doyuracak kadar büyük. Paradise papers, buz dağının sadece görünen yüzü.

Dünyanın zenginliği birilerinin elinde yoğunlaşırken, diğer tarafta aç insanlar var. Sayıları bir milyara yakın. Bazı ülkelerde, bir deri bir kemikler. Güney Sudan'ın köylerinde, köylüler midelerini kandırmak için ağaç yapraklarını yiyorlar. Başkaları bunu da bulamıyor. Yemen'de halk, savaş çıkaran zenginler tarafından rehin alınmış durumda. Çocuklar açlıktan ölüyor.

Sivil toplum örgütü Oxfam'a göre dünyada en az 815 milyon kişi aç. Bunların 520 milyonu Asya'da, 243 milyonu Afrika'da, 42 milyonu Latin Amerika ve Karayipler'de yaşıyor. 815 milyon insanın 489 milyonu çatışmaların yaşandığı ülkelerdeler.

Bir yandan açlık derinleşirken, işsizlik bir kangren gibi toplumlara dayatılırken, zenginlik hiç olmadığı kadar birilerinin elinde yoğunlaşmış durumda. Nobel Barış Ödüllü Muhammed Yunus, uyarıyor.

OYUN, DAHA FAZLA PARA KAZANMAKTIR: SİSTEM BUDUR

AFP'ye konuşan Yunus, "Tüm bu sorunlara yol açan kapitalist sistem zenginliğin yoğunlaşması olan büyük bir kusur taşıyor" dedi. Bangladeşli ekonomist Yunus, mevcut sistemi şöyle özetliyor:

"Paranız arttıkça, daha fazla kazanıyorsunuz. Bu sistemdir. Vergi kaçırılması tamamıyla bu sorunun parçasıdır. Oyun, daha fazla para kazanmaktır."

Yunus bu sözleriyle dünyanın en zenginlerine gönderme yaptı, ama isim vermedi.

DÜNYANIN ZENGİNLİĞİ SEKİZ KİŞİNİN ELİNDE

Oxfam'ın Ocak ayında yayınladığı bir araştırmada da dünya zenginliğinin sekiz kişinin elinde yoğunlaşmasına tepki gösteriliyordu.

Bunlar şöyle sıralanmıştı: Mikrosoft'un kurucusu Bill Gates, İntitex şirketinin sahibi İspanyol Amancio Ortega, Berkshire Hathaway'ın patronu Warren Buffet, Zara'nın sahibi Meksikalı Carlos Slim, Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, Facebook'un kurucusu Marc Zuckerberg, Oracle'ın patronu Larry Ellison ve Bloomberg LP'nin patronu Michael Bloomberg.

Mikrokredi sayesinde milyonlarca aileyi yoksulluktan çıkarma mücadelesinden dolayı 2006'da Nobel Barış Ödülü alan Yunus'a göre zenginler kendilerini başarılı göstermek için bir yarışa tutuşuyorlar.

Yunus şöyle devam ediyor:

"Neden vergi vermemeleri gerekiyor? Çünkü çok fazla paraya ihtiyaçları var. Paylaşmak istemiyorlar çünkü ne kadar zenginlikleri büyük olursa, o kadar hızlı bir şekilde bunu arttırabilirler."

GÜNDE 1 MİLYON HARCASA 2738 YILDA ANCAK BİTECEK

Oxfam'a göre dünyanın en zengin insanı günde 1 milyon dolar harcarsa ancak servetini 2738 yılda bitirebilecek.

Yunus soruyor:

"Bu parayla ne yapıyorsunuz? Yiyor musunuz? Yararlanıyor musunuz? Yüzlerce, hatta binlerce otomobil mi satın alıyorsunuz? Bunun bir anlamı yok. Her gün aynı şeyi yiyorsunuz. On bin kat daha fazlasını yemiyorsunuz.

Patlayıcı bir durum var. Zaman ayarlı bir bombadır. Eğer müdahale etmezsek, patlayacak, çünkü toplum öfkeli. Bu öfke halen siyasi olarak kendisini ifade ediyor ama şiddetli hale gelebilir. Kim bilir?"

DUVAR ÖRSENİZ DE ENGEL OLMAYACAK!

ABD Başkanı Donald Trump'ın göçmenleri engellemek için Meksika sınırına duvar örme niyetini ima eden Yunus şöyle ekliyor:

"Zenginlik ülke içinde gerçekleşiyor. Duvar örseniz bile, bu onları durdurmayacak."