1 Mayıs Katliamı'nda yaşamını yitirenler anıldı

1 Mayıs 1977 Katliamı'nda yaşamını yitirenler Kazancı Yokuşu’nda anıldı. Etkinlikte, katledilenler uğruna Taksim Meydanı’ndan vazgeçilmeyeceği mesajı verildi.

1 Mayıs 1977 Katliamı'nda yaşamını yitirenler, Halkların Demokratik Partisi (HDP), 78'liler Girişimi, Emekçi Hareket Partisi (EHP) ve Yeşil ve Sol Parti’nin Kazancı Yokuşu’nda ortaklaşa düzenlediği etkinlikle anıldı. Katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının ve kırmızı karanfillerin taşındığı anmada, “1 Mayıs 77 Katliamı'nı unutmayacağız; Taksim Meydanı’ndan vazgeçmeyeceğiz” yazılı pankart ve Ozan Ruhi Su’nun şiirine atfen, “Her günün bir sabahı var, sorarlar bir gün sorarlar” dövizi taşındı. Anma, 1 Mayıs şehitleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Sık sık, “Yaşasın 1 Mayıs”, “Katiller halka hesap verecek”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarını atan demokrasi güçleri adına ortak açıklama, 78’liler Girişimi İstanbul Sözcüsü Yunus Bircan tarafından okundu.

‘TAKSİM’DEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'

Taksim’in 1 Mayıs Meydanı olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan Bircan, devletin bu yöndeki yasağına rağmen Taksim’den vazgeçmeyeceklerini kaydetti. Bu meydanda 40 yıl önce katil muktedirler ve cuntacı asker-sivil zümrenin alçak politikaları sonucunda 34 kişinin katledildiğini hatırlatan Bircan, “Arkadaşlarımızın kanları bu meydanda, Kazancı Yokuşu’nda aktı; bu meydanın toprağına, ağacına, yeşiline karıştı. 40 yıl hesaptır bu, sorulmadı. Adlarına bir anıt bile dikilmedi” dedi. Katillerden hesap sorana kadar mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Bircan, katliam ve Gezi Direnişi'nin yaşandığı Taksim Meydanı’ndan vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi.

‘POLİS KATLİAMA ZEMİN HAZIRLADI'

Katliama birebir tanıklık eden 78’liler Girişimi Genel Sözcüsü ve HDP PM Üyesi Celalettin Can da söz aldı. Katliam günü en çok canın yitirildiği Kazancı Yokuşu’nda yaşananları anlatan Can, park edilen bir araç nedeniyle onlarca kişinin boğularak hayatını kaybettiğini belirtti. Alanı panzerlerle ablukaya alan polisin emekçileri kurşun yağmuruna tuttuğunu aktaran Can, "Kazancı Yokuşu'nda, şu meydanda arkadaşlarımızın birkaçı kurşunlardan ama çoğu boğularak, can çekişerek hayatını kaybetti. O gün polis engel olmasaydı belki arkadaşlarımızı kurtarabilirdik. 34 canımız yaşamını yitirmezdi" dedi.

‘BELLİ OLAN FAİLLER YARGILANMADI!’

Katliamın faillerinin belli olduğunu, İstanbul Emniyeti'nin, MİT'in, Özel Harp Dairesi’nin sorumlu olduğunu vurgulayan Can, yaptıkları araştırmalar ışığında Kazancı Yokuşu'na o gün bir bomba konduğuna ancak şans eseri patlamadığına dikkat çekti. 1 Mayıs katliamının darbenin yolunu açmak amacıyla yapıldığına işaret eden Can, belli olan katillerinden hâlâ hesap sorulmadığını kaydetti. Türkiye’nin bir katliam ülkesi olduğunu ifade eden Can, kanlı 1 Mayıs’tan Maraş Katliamı'na kadar hayatını kaybeden 5 bin insanın hesabı sorulmadan ülkeye demokrasi gelmeyeceğinin altını çizdi.

EHP Genel Sekreteri Emre Öztürk ise, katliamın ardından gençliğin mücadele bayrağını devraldığını vurgulayarak, mücadelenin süreceğini söyledi.

Konuşmaların ardından onlarca insanın hayatını kaybettiği Kazancı Yokuşu’na karanfiller bırakan kitle, katillerden bir gün hesap sorulacağı mesajını verdi.