Son Dakika: Stêrk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

100’e yakın çevreci kurumdan Hasankeyf çağrısı

AKP rejimi antik Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu Barajı’na karşı 100’e yakın çevreci kurum, geç olmadan harekete geçme çağrısında bulundu.

En az 12 bin yıllık bir tarihi olan Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu Barajı’na 10 Haziran’dan itibaren su tutulmaya başlanacak.

Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi, “Hasankeyf ve Dicle Vadisi‘nin Kurtarılması İçin Geç Değildir!” başlığı altında bir çağrıda bulundu. Çağrıya, 87 kurum destek verdi.

Çağrıda Hasankeyf’in tarihi ve kültürel önemine vurgu yapılarak, “Ilısu Projesi baştan sona yanlış ve yıkım getiren bir projedir” denildi.

“İddia edildiği üzere yereldeki topluma herhangi bir sosyo-ekonomik yararı yoktur” diyen çevreciler, projenin tahribatların şöyle sıraladı:

“Başta Hasankeyf olmak üzere Yukarı Mezopotamya bölgesinin önemli bir kültürel miras alanını sular altında bıraktığı gibi, on binlerce insanı yoksulluğa sürükleyecek ve halen çok önemli bir biyo-çeşitliliğe sahip Dicle Vadisi’nin yok olmasını beraberinde getirecektir. Ilısu projesinin akış aşağı bölge üzerinde çok olumsuz etkileri olacaktır; bu çerçevede özellikle çok sayıda Irak şehrinin içme suyu temininde ciddi sorunlar çıkacak ve Irak tarımı büyük risk altına girecektir. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan ve Ortadoğu’nun en büyük sulak alanı olan Mezopotamya Sazlıkları’na ulaşan suda ciddi azalma bu risklerin en başında gelmektedir.”

Projenin iptal edilmesinin faydalarına da dikkat çekilen çağrıda şunlar belirtildi:

“Ilısu Projesi’nde sona yaklaşılmış olsa da, bunun iptali ile; başta doğrudan etkilenen 5 il olmak üzere, Türkiye ve Irak toplumlarının ekonomik, sosyal, kültürel ve ekolojik olarak çok ileri düzeyde faydalanacağına kesinlikle inanmaktayız. Son bir kaç yıldır Hasankeyf’te, ‘eserlerin Yeni Hasankeyf’e taşınması’ ve ‘kayaların sağlamlaştırılması’ adı altında fiziki müdahalelerle ciddi bir yıkım yaşanmış olsa da halen kurtarabileceğimiz kültürel miras çok fazladır. Türk Hükümeti’ne ne Haziran ayında ne de sonrasında su tutmamasını ve Ilısu Baraj Projesi’ni durdurması çağrısını yapıyoruz!”

Açıklama şöyle noktalandı: “Yerel halkın bütün kesimleriyle, Hasankeyf ve Dicle Vadisi’nin geleceğiyle ilgili eşit düzeyde, katılımcı ve şeffaf bir diyalog süreci sonucu ortaya çıkacak sonuçlara göre hareket edilmesi gerekiyor. İkincil olarak yerine getirilmesi gereken talebimiz, Irak ve Suriye ile uluslararası hukuka göre karşılıklı uzlaşı sonucu bir anlaşmanın sağlanması ve Mezopotamya Sazlıkları’na kadar yeterli miktarda debinin garantilenmesidir.”