103 yaşındaki İzlandalı kadın Covid-19’u yendi

İzlanda’da yaşayan 103 yaşındaki Helga Gudmundsdóttir, önceki yüzyılda İspanyol gribini atlattıktan sonra bugünlerde ise Covid-19’u yendi.

Pazar gazetesinde yayınlanan habere göre, Bolungarvík isimli küçük köyde yaşayan Gudmundsdóttir, 6 Nisan günü Covid-19’a yakalandığını öğrendi.

Gudmundsdóttir’de Covid-19 belirtisi hiç yokken, çevresindeki hastalar ve sağlık emekçilerindeki test sonuçları pozitif çıkmıştı. Doktor ise Gudmundsdóttir’e büyük bir ihtimalle öleceğini söyledi.

931 nüfuslu Bolungarvík, köyünde Covid-19 çok az bir şekilde yayıldı. Kıyı ve balıkçı köyü olan köyde sosyal mesafeyi korumaktan tutalım, yaşlılar evine ziyaretler de askıya alınmıştı.

Köyde Covid-19 testleri yapıldı, ancak fırtınalardan kaynaklı karmaşık bir şekilde gerçekleşti. Başkent Reykjavík’ten helikopterle sağlık personeli ve testler zorlu bir şekilde bölgeye ulaştı. Sağlık personeli arasında Gudmundsdóttir’in torununun torunu Kristin Helga Hagbardsdóttir de bulunuyordu.

Sağlıkçılar, Gudmundsdóttir’in iyileşmesini olağanüstü olarak değerlendiriyor. Dünyada çok yaygın olmadığı da belirtilirken, şimdiye kadar İspanya’da 113 yaşındaki bir kadın, Amerika’da 104, Çin’de de 103 yaşındaki bir kadının iyileşti.

Gudmundsdóttir, geçmişte de iki kez tüberkülozu yenmiş.